Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®>

Biztosan ismeri ezt – téli dzsekit vagy nadrágot szeretne venni, de minden terméknél találkozik valamilyen „terminus technicus“-szal, amiről már valószínűleg hallott, de nem biztos benne, hogy mit is jelent. Minden idényben új technológiák jelennek meg (és velük természetesen új szakkifejezések), így nincs min csodálkozni, hogy már nem tudunk rajtuk kiigazodni.  Ezért úgy döntöttem, hogy áttanulmányozom őket és ismereteimet szívesen megosztom Önökkel. Itt vannak a legtöbbet használtak a Holokolo webáruházban:

DWR – Durable Water Repellent

A DWR egy olyan réteg, melyet a gyártók a gyártás során adnak az szövethez, hogy vízálló legyen (hidrofób). Ezt a technológiát gyakran kombinálják vízálló és légáteresztő anyagokkal, pl. GORE-TEX®-szel (lásd lejjebb), hogy megakadályozzák a szövet külső rétegének vízzel való telítettségét. [1]

Ezt a technológiát megtalálhatják pl. az Alé Summit DWR dzsekiken vagy a Castelli Tutto Nano téli nadrágokon.

GORE-TEX®

A GORE-TEX® membránt az 1970-es évek elején fedezték fel és az első ilyen szerkezetű anyagot 1980-ban dobták piacra. Jelenleg többféle, különböző paraméterű Gore-Tex anyagot gyártanak. [2] Valójában ez egy membrán anyag, melyet két vagy három réteg laminálásával hoznak létre:

  • Felszíni réteg – az esetek többségében poliészter
  • Középső réteg – mikroporózus expandált politetrafluor-etilénből (teflon) készült membrán
  • Belső réteg – érintő anyag [2]

Ez egy alapvetően nagyon könnyű és vékony teflon membrán, mely olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vízállóság és szélállóság a légáteresztő képesség jelentős korlátozása nélkül.  A Gore-Tex® réteg pórusai 20 000-szer kisebbek, mint egy vízcsepp, viszont 700-szor nagyobbak, mint a vízpára molekulája. [2] [3] A labirintus szerkezete megbízhatóan megállítja a szelet és megvédi Önt a hidegtől. Annak érdekében, hogy a Gore márka a sportok legszélesebb körének megfeleljen, a membrán több verzióját kínálja. A kétrétegű laminált azt jelenti, hogy a membrán csak a külső szövettel van összekötve, belül pedig a legtöbb esetben laza bélés védi. A háromrétegű laminált azt jelenti, hogy a membrán a külső szövet és a bélés közé van laminálva. A kétrétegű Gore-Texből készült termékek sokoldalúbbak, ugyanis könnyebbek és jobb a légáteresztő képességük. A háromrétegű GORE-TEX klasszikusokat főleg az ellenállóság jellemzi. [3]

A GORE-TEX® membrán tulajdonságai: 

  • magas légáteresztő képesség
  • tartós vízhatlanság
  • ellenállás a hajlatokban
  • extrém ellenálló képesség a faggyal szemben
  • hosszú élettartam [3]

A legtöbb téli dzeki a Castellitól, melyeket megtalál a Holokolo oldalán, Gore-Tex® anyagból készült. És szintén az összes téli cipő, amit kínálunk.

 

POLARTEC®, LLC

A Polartec®-t a Polartec® fabrics gyártja. Saját kijelentésük szerint ők gyártják a ma elérhető legfejlettebb funkcionális textíliákat. Egyedi szintetikus fleece gyártójaként kezdték és ma már több, mint 300 különféle szövetből és anyagból álló kollekciót kínálnak, hogy melegen és szárazon tartsák Önt, de főleg kényelemben a különféle kültéri aktivitások közben. [4]

A Polartec® szövetválaszték a rendkívül könnyű alaprétegű szövetekkel, ill. a funkcionális alsóneművel kezdődik, a víztaszító és puha soft-shell dzsekiken keresztül egészen a nem gyúlékony szövetekig a katonaság számára. A Polartec® szövetei felmelegítik Önt hideg esetén, szárazon tartják izzadás esetén, sőt taszítják a szelet, esőt és a havat, hogy megvédjék Önt ezektől az elemektől. [4]

Megemlítek legalább néhány konkrét szövetet, melyet a Holokolo-n megvásárolható termékeknél használnak:

 

Polartec® Windbloc®

Úgy lett kialakítva, hogy 100%-ban megvédje Önt a széltől és a kedvezőtlen időjárási körülményektől. A légáteresztő mikroporózus laminátum elhelyezésével az ellenálló felső réteg és a légáteresztő belső szövetek között ennek a szövetnek kiváló az egyensúlya a szigetelés és teljesítmény között.  Ennek a rugalmas sokoldalúságnak köszönhetően az ebből az anyagból készült termékek ellenállnak a rossz időjárásnak anélkül, hogy korlátoznák az Ön kényelmét. [5] Tesztelje le a Santini Vega Extreme téli dzsekiben vagy a Santini Coral Raggio női dzsekikben.

Polartec® Neoshell®

Technikai áttörést jelent a vízálló, de légáteresztő agyagok számára. A szövet felületén történő dinamikus légcsere páratlan képességet terem a szél és a víz behatolásának megakadályozására a testhő és izzadság eltávolításának korlátozása nélkül. Ezt a szövetet megtalálja például a Castelli Beta RoS téli dzsekik ujján.

Polartec® Alpha®

Eredetileg az amerikai hadsereg számára (U. S. Special Forces) lett kifejlesztve, amikor harci egyenruhájukhoz fejlettebb szigetelő tulajdonságokkal rendelkező anyagra volt szükségük. Ez egy új technológia aktív szigeteléssel, amely szabályozza a testhőmérsékletet a dinamikus és statikus tevékenységek során. Az alkalmazkodó légáteresztő képesség legújabb fejleményei segítenek kiküszöbölni annak szükségességét, hogy mozgás közben további rétegeket kelljen felvenni. [5] Megtalálja a Santini Alpha funkcionális pólókban.

WINDTEX®

Ez a VAGOTEX által kifejlesztett technológia, mely több, mint 20 éve működik. Szakértői a membránoknak és a ruházat laminálásának olaszországi székhellyel. Számos márkának és ruhagyártónak kínálják szakértelmüket és szolgáltatásaikat.

A Windtex® könnyű és elasztikus membrán, mely szabályozza a hőmérsékletet és blokkolja a szelet és a vizet, miközben megtatja a mikroklíma épségét az anyag és bőrfelület között. A Vagotex rendkívül büszke erre a technológiára, és főleg annak rugalmasságára és könnyű súlyára. Azt állítják, hogy más gyártók membránjai közel sem ilyen könnyűek és rugalmasak. [6]

Ez a technológia volt alkalmazva pl. az Alé Fondo téli dzekiken.

És végül…

Nehéz megmondani, melyik ezek közül a technológiák közül a legjobb. Azonban remélem, hogy ez a cikk segített egy kicsit kiigazodni némely technológiákban és segít Önnek téli felszerelést választani.

 

 

Források:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Durable_water_repellent

[2] https://sk.wikipedia.org/wiki/Gore-Tex

[3] https://www.bezeckepotreby.sk/blog/membrany-gore-tex-a-gore-windstopper-poznate-rozdiel

[4] https://www.polartec.com/faq

[5] https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/technology-page-polartec-fabrics-i1552

[6] https://www.parentini.com/en/266/195/windtex