NÉZZÜNK SZEMBE A TAVASZI IDŐJÁRÁS KIHÍVÁSAIVAL

Tag-ek:
NÉZZÜNK SZEMBE A TAVASZI IDŐJÁRÁS KIHÍVÁSAIVAL>

Nemrégiben felfedeztem egy idézetet, amelyen igen jól szórakoztam: „Az időjárás az az állapot, amire mindenki panaszkodik, de senki sem csinál semmit ez ügyben.“ – Mark Twain. Ezzel a kijelentéssel teljes mértékben egyetértek és gyakran elgondolkodom, hogy vajon én mit tehetnék, hogy hogyan alkalmazkodjak ahhoz az időjáráshoz tökéletesen, amelyikre az utam során számíthatok.

A téli szezont követő első napsütés és a viszonylag meleg napok az utakra és a kerékpárutakra kicsalogatják a szenvedélyes bringásokat, hogy az első kilométereikben örömüket leljék. Ez az erdészek által évente bejelentett információra emlékeztet, miszerint: a téli álmukat alvó medvék végre felébredtek. Bizonyosan ismerős az eufória és izgalom, amit a bringás az új kerékpárszezon kezdetén az első menet során átél. Azonban az első bringás utak során a körülmények nem mondhatók minden esetben ideálisnak, illetve kényelmesnek. A bringás testi erőnléte mellett, ami a téli hónapok után nincs éppen a csúcsponton, a változékony időjárásnak is fontos szerep jut. Ezért sem szabad megfeledkezni az aranyszabályról, miszerint: „nincs rossz időjárás, csak a kerékpáros ruházata nem megfelelő“. 

Természetesen vannak közöttünk olyan bringások is, akik az egész év folyamán, így télen is kerékpároznak. Ezáltal is szeretnék tisztelegni előttük és kifejezni, hogy mennyire csodálom őket. Az összes sportrajongó számára a téli időszakban a legfontosabb, hogy fel legyen szerelve elsősorban alap- és felsőrétegű jó minőségű funkcionális ruházattal. A bélelt hosszú nadrág, a bélelt és szélálló dzseki szintén a kötelező felszereléshez tartoznak. Én, személy szerint a hagyományos havas és jeges téli sportok, mint például a sífutás, a síelés, a téli túrázás vagy jégkorong kedvelője vagyok. Természetesen a kerékpározást sem hanyagolom el. A kapcsolatot a kerékpárral mindig ápolni kell, ezért a szobakerékpáron a hosszú téli estéken rendszeresen tekerek. 

 

A TELET A TAVASZ KÖVETI

Amint a napsugarak ereje nagyobb erőre kap és az utolsó hófödte helyek is eltűnnek, az utakon hemzsegni kezdenek a kerékpáros kollégák. Számomra ez jelzi, hogy ideje a biciklimet kint is megjáratnom. A Magas-Tátra vidékén élő kerékpárosok számára az első tavaszi menetekre valamikor március elején csillan fel a remény, ez természetesen attól is függ, hogy mennyire volt erős és meddig tartott a téli időszak. Idén tavasszal az időjárás eléggé „szeszélyes“. Ugye ismerős, hogy az egyik nap kellemes meleg van és a napocska arra késztet, hogy feltűrjük az ingujjainkat, másnap viszont jelentős a lehűlés érkezik pengeéles szélfújással vagy akár záporesővel, amelyhez itt-ott még havaseső is csatlakozik. De miután a televízió képernyőjén megjelennek a közvetítések az első versenyekről és a tavaszi klasszikusokról, a bringást azonnal arra sarkallja, hogy felüljön a biciklijére és „a lovak közé csapjon“.

Mielőtt felpattanok a biciklimre, nagyjából megszabom az útvonalamat. Hidegebb tavaszi időben a menetet 1,5 óránál hosszabbra nem tervezem. Számításba veszem, hogy vajon a dombok fogják-e csökkenteni a hőmérsékletet a tengerszint feletti magasságuk szerint, vagy esetleg az utam erdőn vezet-e keresztül, amely legalább részben megvéd a szélcsapdáktól. Számos hidrometeorológiai helyszín időjárás-előrejelzését kísérem figyelemmel. Néha olyan érzésem van, hogy a birtokomba jutott rengeteg információval akár egy képzett meteorológussal is versenyre kelhetnék. Érdeklődésem fókuszában a hőmérséklet mellett a hőérzet, a szélirány és a széllökés, valamint a csapadék százalékban mérhető valószínűsége áll. Igen, tudom, az időjárást nem választhatom meg, de az öltözékemet viszont igen, és most következzenek a legfontosabb kiválasztási szempontok. 

Kimondottan az időjárás miatt említem meg azt, hogy ebben az időszakban a megfelelő és jó minőségű ruházat rendkívül fontos. Egy olyan öltözék, amely a tulajdonságai révén a kerékpáros számára ideális kényelmet biztosít kerékpározás közben az év bármelyik évszakában. Kezdetben nekem sem volt tökéletesen felszerelt kerékpáros ruhatáram. Fokozatosan jutottam információkhoz az alapanyagokról és a piac kerékpáros, illetve sportruházati újdonságairól. Ennek hatására folyamatosan állítottam össze egy több darabból álló ruhatárat a különféle időjárási viszonyok függvényében.

Hűvösebb időjárás esetén jómagam a bélelt hosszúnadrágot vagy a funkcionális nadrágot, a megfelelő hőmérsékletre tervezett funkcionális mezt, a klasszikus mezt és a felső részen bélelt dzsekit vagy mezt részesítem előnyben. Ha az útvonalam egy dombra visz fel, amit ereszkedés követ, akkor előveszek egy mellényt a dzsekim zsebéből. Ha azonban az ereszkedés tovább tart és úgy érzem, hogy megizzadtam, akkor egy vékony köpeny is kiváló, amivel részben kiküszöbölhető a légellenállás okozta hidegérzet.

 

MINDEN APRÓSÁG SZÁMÍT

A kerékpáros felszerelések piaca a jó minőségű öltözéken kívül különféle kiegészítőkkel is szolgál, amelyek kiváló segítséget nyújtanak az időjárás szélsőséges megnyilvánulásai esetén. Számomra a tavaszi outfit legfontosabb kiegészítői a kerékpáros cipővédők, a sapka vagy kendő és a kesztyű. A legalapvetőbb dolog, hogy a lábunk melegben legyen. Szóval a jó minőségű zoknin kívül a lábainkat a hidegtől a kerékpáros cipővédők is megvédik, akár az egész cipőt lefedők, vagy csak a kerékpáros cipő orrára rögzíthetők. Egy kis izzadtság a fejen és a szélfújás nagyon rossz kombináció és akkor még nem is említettem a következményeket, ezért is vesszük hasznát a sapkának vagy a kendőnek. A kesztyűk pedig az ujjaink körmei alá behatoló hideg ellen védenek.

Néha nagyon jól esik kiruccanni egy kisebb kerékpáros túrára, miközben megállhatunk egy kávézóban felfrissíteni magunkat. Viszont egyes útvonalak nem szolgálnak ilyen lehetőséggel. Hogy elkerüljük a kiszáradást a hidegebb időjárás esetén, a felszerelésünket a helyzethez megfelelően kell igazítanunk és készüljünk fel elegendő folyadékkal. Nem hiszem, hogy egy 1,5 literes termoszt a kiscsészével magunkkal kellene vinnünk, csak azért, hogy úgy érezzük, mintha egy kellemes kávézóban lennénk. Erre kiváló megoldás a termo palack, amely az ital hőmérsékletét akár két órán keresztül is megtartja, ami egy rövidebb tavaszi kerékpáros szakasz megtétele során abszolút elegendő.

Engedjék meg, hogy még egy utolsó tanáccsal szolgáljak a tavaszi kerékpáros szakasz megtételét megelőző „felfegyverkezéshez“. Ne feledkezzenek meg arról, hogy a nyári napoknál a tavaszi nappalok rövidebbek. Ezért nemcsak Önök, de mások is értékelni fogják, ha fényvisszaverő elemeket használ, amelyeknek köszönhetően mindenki számára látható lesz. Ezenfelül, a nedves úttest esetén vagy, amikor esőre áll, nyugodtan vegye elő a nyereg alá való egyszerű és levehető sárvédőt.

 

BEFEJEZÉS

A szellő kellemesen meleg, a hátunkat a nap melegíti, és rajtunk csak egy réteg kerékpáros öltözék van. Pontosan ezek azok az ideális körülmények a kerékpározáshoz, de aki mélyebben szeretné átélni a kerékpározás varázsát, rá fog jönni arra, hogy a kevésbé ideális körülmények is teljes értékű sportélmény okoznak. Tényleg azon a véleményen vagyok, hogy nincs rossz időjárás, csak nem megfelelően öltözött sportoló, ezért személyesen várom ezt a tavaszi szezont, amikor végre szembe nézhetek az összes kihívással, ami ebben a szezonban rám vár.