SANTINI VEGA XTREME KABÁT: Olasz „bellezza” a legzordabb körülményekhez

Tag-ek:
SANTINI VEGA XTREME KABÁT: Olasz „bellezza” a legzordabb körülményekhez>

A meleg és kellemes napoknak határozottan vége. A szezon a felkészülés időszakába lépett, amikor az időjárás többnyire száraz és télies. Jelenleg számos modern és funkcionális anyaggal rendelkezünk, amelyek lehetővé teszik, hogy az egész év folyamán biciklizzünk. A minőségi téli kabát tehát a kerékpáros téli felszerelésének szerves része, úgyhogy itt olvashat erről a szépségről, amit erre a téli szezonra szereztem be magamnak.

A kerékpárost is elérték a fagyok

Az utóbbi időben egyre hidegebb van, főleg reggelenként. Környékünkön jelenleg 7 - 11 fok körül van napközben, de amikor felmegyek a dombokra, rohamosan esik a hőmérséklet, és azokon a napokon, amikor az időjárás felhős, 0 és 6 fok között alakul. Ezért szükséges az edzéshez megfelelően öltözni. 

A magasabb szintre való átmenet

Ha szeretné kényelemben lebonyolítani az edzést ebben a hideg időben, akkor a siker alapja a minőségi ruházat. Idén az olasz SANTINI cég egy érdekes darabját néztem ki, amit a Holokolo jóvoltából tudhatok a magaménak. Ez a VEGA XTREME CSÚCSMINŐSÉGŰ téli kabát.

Miért döntöttem úgy, hogy mélyen nyúlok a pénztárcámba?

Az elmúlt években olyan „bringássá” váltam, aki egész évben teker, egyúttal a szimulátort szórakoztató szabadtéri edzésre cseréltem. A „tekerésbe” a legrosszabb időben is belevágok és ha kényelmesen akarok edzeni, és közben nem akarok megbetegedni, akkor szükségszerűek a szuper minőségű ruhák. Ezenfelül még sífutok és részt veszek egy őrült kerékpáros eseményen is, amely során még éjszaka is versenyezünk, általában -10 °C fokban. Nos, az ilyen terheléssel a szokványosan elérhető ruházat már nem birkózik meg.   

Szabásvonal

A kabát „slim” sportszabású, ami ideális a téli tekeréshez. Jómagam nem is hordok másmilyent, mert kerékpárosként szeretnék jól mutatni a biciklin. A slim szabás az esztétikai szerepe mellett funkcionális szerepet is betölt, mert tapasztalataim szerint a téli tekerés során a kabátnak a testhez jól hozzá kell simulnia. Ha ez nem így lenne és hézagok lennének a test és a kabát között, akkor az izzadság lecsapódhat rajtuk, és ezt követően ezeken a helyeken kellemetlen hideget éreznék a lejtőkön.

Milyen méretet választottam?

184 cm vagyok és 83 kg. A javaslat alapján a konfekciós méretemnél egy számmal nagyobb kabátot kellett volna választanom. Viszont az előző bekezdésben leírt okok miatt az L-es méretet választottam, amely jól mutat rajtam, pontosan az elvárásaimnak megfelelően. Elől nem hosszú a széldzseki és hátul is rendben van. Az ujjak is tökéletesen passzolnak rám, így elégedett vagyok. A kabát alatt mindenképpen elfér legalább 2 réteg termofehérnemű. 

Mit hordok a kabátom alatt?

Mivel még nincs olyan hideg, egy alapréteget választok a SIX TS1 termofehérneműből. A -5 fok alatti hőmérsékletnél biztosan felveszek még egy réteget, de most nem volt rá szükség.

James Bondnak készült?

Nagyon jól érzem magam ebben a kabátban, és úgy érzem magam benne, mint a 007-es ügynök a csodás öltönyében. Mivel POLARTEC windblock anyagból készült. Univerzális, 3-rétegű, súlya 280 g. 100%-ban szélálló és az esővel szemben magas ellenállóképességgel rendelkezik. Eközben minden szellőzik és a 0 körüli hőmérsékletnél egyáltalán nem izzadok.

A gallér rendkívül fejlett, ultrakönnyű és szigetelő ALPHA® anyaggal van bélelve, amely gyorsan szárad, légáteresztő és hőszabályozó. Elég hosszú és olyan meleg, hogy tekerés közben ne kelljen a nyakamra  csősálat húznom. 

Az ujjak ergonomikus szabásúak, amelyeknek a csuklórészén vízálló mandzsettái vannak. Ez egy remek megoldás, mert amikor felveszem a kesztyűmet, teljesen eltakarja a csuklóimat, és egyáltalán nem érzem, hogy fáznának.   

A hát alsó része superroubaix anyagból készült, fleece béléssel, teljesen vízálló szivárványosan fényvisszaverő PU külső réteggel. Ha nem esik az eső, alulra tűröm. Amikor vizes úton vagy átjárón vagyok a terepen, előveszem. Kiválóan funkcionális, mivel védi a fenekemet és a derekamat a fröccsenő víztől. Ezt nagyon pozitívan értékelem, mert szerintem annál nincs rosszabb érzés a biciklin, mint amikor vizes a fenekem és fázik a derekam.   

Légáteresztő membránszövettel bélelt vízálló, cipzáras kiegészítő hátsó zseb, ahová a személyes holmikat és a mobiltelefont teszem, amelyeket szeretném, ha szárazon maradnának. Egyébként a zsebek szabványos méretűek, és nincs gondom a magammal hordott zselé, frissítők vagy szerszámok elhelyezésével.

Fényvisszaverő elemek - mivel a feketét választottam, nagyra értékelem a kétoldalas vállövet és a hátoldali feliratot, miközben ezek az elemek maximális biztonságot nyújtanak a nap legsötétebb óráiban is. Természetesen ne felejtsük el, hogy ezek az elemek nem jelentik a teljes biztonságot, tehát ebben az időszakban feltétlenül hordjon villogókat. 

A cipzár nagyon fontos része minden kabátnak a téli örömködés során a bicikli nyergében, mert az út során sokszor taposok a pedálokba. Ilyen intenzitásnál rendesen megizzadok, legyen a ruházat bármiből is gyártva. Ezért gyakran használom a cipzárt úgy, hogy a dombra felfelé menet széthúzom, majd a lejtőn behúzom. A széldzsekin a cipzár nagyon könnyen csúszik, ráadásul egy nagy és robusztus karika van a cipzár végén, amely mindent összevetve a téli kesztyűben is kiválóan kezelhető.     

A Vega Xtreme árcéduláján lévő ár 76500 Forintval jár, ami nem kevés, de ma már ez egy nagyon jó választásnak és befektetésnek tűnik számomra. Nagyon jól érzem magam benne és a funkcionalitása CSÚCSSZINTŰ.

 

MENJEN BELE, HA: Ön egy téli „bringás”, aki rendkívül megerőltető körülmények között biciklizik, de emellett elsősorban az egészségére és a hőkomfortérzetére is figyelmet fordít.

POZITÍVUMOK: professzionális dizájn, szabásvonal, funkcionalitás, fényvisszaverő elemek, modern kiegészítők (gallér, ujjak, hátsó zseb, hát alsó része), súly, kényelem, cipzár.

NEGATÍVUMOK: Viszonylag rövid ideig viselem tekerés közben a kabátot, így még nem tudok egyetlen negatívumot sem feltüntetni, de ha lesz valamilyen, akkor feltétlenül megírom.

A tél gyorsan el feltartóztathatatlanul közeledik. A meteorológusok ismét erős és hosszú telet jósolnak. Meglátjuk, igazuk-e lesz, de ezzel a kabáttal biztosan mindenre készen áll. Ezért azt javaslom, hogy rendelje meg a Holokolo weboldaláról, amíg még készleten van.