A biciklizés és a fogyás: Milyen gyakran és milyen gyorsan kell tekerni ahhoz, hogy a kilók lemenjenek?

Tag-ek:
A biciklizés és a fogyás: Milyen gyakran és milyen gyorsan kell tekerni ahhoz, hogy a kilók lemenjenek? >

Lehetséges a biciklizés által fogyni? Hogyan lehet elérni, hogy a fogyás hatékony legyen, és lehet-e ugyanolyan a hatást elérni, mint például a futással? Sok kérdés merül fel a biciklizés általi fogyással kapcsolatban, szóval itt az ideje, hogy megvizsgáljuk ezt a témát.

A kerékpározásról általában az a nézet terjedt el, hogy nem igazán alkalmas sport a felesleges kilók leadására. Nagyrészt ennek az az oka, hogy tekerés túl lassú, vagy éppen túl gyors. Aki nem veszi figyelembe a kerékpározás intenzitását, és dombra felfelé minden erejét beleadja, lefelé viszont egyáltalán nem tapos a pedálokba, előreláthatólag sokat nem fog fogyni. Hogy mi a módja annak, hogy a kerékpározás is hatással legyen a megálmodott testalkatára, ebben a cikkben mondjuk el. 

Milyen gyakran érdemes tekerni?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz. Minél gyakrabban ül fel a biciklire, annál jobb. Ha minden nap legalább egy órára kimegy biciklizni, jobban fog fogyni, mintha hetente egyszer öt órára kimenne, aztán egy héten át próbálja magát összeszedni. Nem tanácsos egy óránál rövidebb ideig tekerni, mivel a hatékony zsírégetés csak 20 perc testmozgás után következik be. 

Nem tanácsos egy óránál rövidebb ideig tekerni, mivel a hatékony zsírégetés csak 20 perc testmozgás után következik be. 

A rendszeres testmozgás kialakításának a legjobb módszere, ha kerékpárral jár munkába. A korai kelés eleinte kellemetlen dolog lehet. Ha Ön nem egy koránkelő pacsirta típus, vonattal is mehet dolgozni, majd délután hazabiciklizhet. De ha egyszer megszokja ezt a rendszert, kellemes ébresztőnek fogja találni a reggeli tevékenységet. 

A fogyás felgyorsításának egyik módja, ha magával viszi az elkészített reggelijét, és éhgyomorra teker a munkahelyére. Ebben az esetben a szervezetben nincs felhalmozott cukor, így a szükséges energiát egyenesen a zsírokból veszi fel

Milyen gyorsan érdemes tekerni?  

A kerékpározásnál, mint ahogy az egyéb testmozgásoknál sem érvényes, hogy minél gyorsabban halad, annál több zsírt éget. A zsírégetéshez ideális intenzitás az úgynevezett „aerob üzemmódban” történő tekerés. 


A szükséges intenzitás meghatározásának legjobb módja, ha egy pulzusmérővel figyeli a pulzusszámát. A zsírégetéshez szükséges ideális intenzitást úgy határozhatja meg, hogy megméri a maximális pulzusszámát, és fenntartja a maximum 40-70 %-a körüli tartományában. Ha tehát a maximális pulzusszáma 200 bpm, akkor az intenzitást 80 és 140 bpm között célszerű fenntartani. Viszont, ha nincs ilyen mérője, nem szükséges azonnal beszereznie. Csak azt az alapszabályt kell követni, hogy légzés közben még akkor is tudjon beszélni, ha felfelé teker.

A zsírégetéshez szükséges ideális intenzitást úgy határozhatja meg, hogy megméri a maximális pulzusszámát, és fenntartja a maximum 40-70 %-a körüli tartományában.

A tekerés intenzitásának nem szabad olyan erőteljesnek lennie, hogy az korlátozza Önt a beszédben, pontosan ezért nem tanácsos ilyen módon egy meredek dombra feltekerni. Ha tehát gyorsabban halad, nem fog zsírból fogyni, csak elhasználódik a cukorkészlete és gyorsabban kifárad


Most jön az ok, amiért a kerékpározás jobb a fogyás szempontjából, ha még csak most kezdi a sportot. Azok közül, akik a sport általi fogyás mellett döntöttek, nagyon kevesen képesek 20 percnél többet futni, és közben még beszélgetni is. Ha például a rossz időjárás miatt nincs kedve biciklizni, futás helyett inkább menjen egy gyorsabb sétára, görkorcsolyázzon vagy ússzon.

Hogyan segíthetjük a fogyást?

Mivel a kerékpározás egy olyan sport, amely kizárólag a lábak erősítésére összpontosít, célszerű erőnléti edzéssel kiegészíteni. A lábakat nem kell erősíteni, inkább a kerékpáron nem használt testrészekre összpontosítsunk. Így a lábai megpihenhetnek, és másnap nyugodtan visszaülhet a kerékpárra anélkül, hogy a testedzést kihagyná.  

Annak érdekében, hogy az erőfeszítései meghozzák a kívánt eredményt, ne felejtse el módosítani az étrendjét. Ha visszatér egy menetről, és rögtön megeszi az összes csokoládét, valószínűleg soha nem lesz változás a testalkatában (kivéve, ha egész nap keveset evett, és a kalóriabevitel egy tábla csokoládé elfogyasztása ellenére is hiányos maradt). 


Annak érdekében, hogy az erőfeszítései meghozzák a kívánt eredményt, ne felejtse el módosítani az étrendjét.

Számos olyan mobilalkalmazás létezik, amely segíthet a leadott vagy bevitt kalóriák számolásában, így nyomon követheti a fejlődését. Ha nem biztos az étrendjében, javaslom, hogy olvassa el ezt a cikket, amely kifejezetten a sporttáplálkozással foglalkozik. 

Ha tehát a fogyás érdekében sportolni szeretne, Önnek a kerékpározás az ideális sport (lehetőleg az erőnléti edzéssel kombinálva). Minden azonban az életmódján múlik, és napi egy óra kerékpározástól biztosan nem várhat csodát. Próbálja meg tehát a lift vagy mozgólépcső helyett a lépcsőt használni, esténként a tévé előtt ücsörgés helyett végezzen nyújtó gyakorlatokat a szőnyegen, és ha jóllakott, de még mindig nassolna valamit, próbálja ki az apróra vágott zöldségeket a csipsz helyett filmnézés közben. Idővel hozzászokik ezekhez az apró változtatásokhoz, és egészségesebbnek és energikusabbnak fogja érezni magát.