Milyen formációkban kerékpározik a kerékpáros mezőny?

Tag-ek:
Milyen formációkban kerékpározik a kerékpáros mezőny? >

A MEZŐNY FORMÁCIÓI

A legutóbbi cikkben megvitattuk azokat a szabályokat, melyeket szükséges ismerni, ha kerékpáros mezőnyben kezd bringázni. Abban az esetben, ha ezeket a szabályokat már elsajátította és a csoportos kerékpározás nem jelent Önnek problémát, itt az idő megismerkedni az alap kerékpáros formációkkal, melyekben a kerékpáros „csomag” mozoghat. Az alap formációk ismerete fontos a csapattréning biztonsága és hatékonysága érdekében.

EGYMÁS UTÁNI FORMÁCIÓ

  • A kerékpárosok elhelyezkedése – az ilyen formációban kerékpározó kerékpárosok szorosan egymás mögött mozognak. Rendszeresen váltják egymás a mezőny élén megegyezett intervallumokban vagy a csoport céltempója alapján.
  • Mikor megfelelő az ilyen formáció? – ez a formáció abban az esetben megfelelő, ha szűk az úttest, vagy nincs útszegély, esetleg páratlan számban találkoztak, ideális 10 főig.
  • A formáció hátrányai – abban az esetben, ha több, mint 10 kerékpáros bringázik ebben a formációban, a mezőny hossza kb.17 m lesz, így az autósoknak nehéz lesz azt kielőzni biztonságosan. Biztosan ismeri ezt a gyakorlatban – az esetek többségében ez úgy néz ki, hogy még akkor is, ha a szemközti sávban autó közeledik, a sofőr, aki Önöket szeretné megelőzni, ezt nem tartja tiszteletben, és Önökre való tekintet nélkül előzni kezd. Amint rájön, hogy az előzés nem lesz sikeres, betolakodik a formációba. Így legjobb esetben „csak” veszélyezteti Önöket. Ezért abban az esetben, ha a kerékpározás alkalmával több, mint 10 kerékpáros találkozik, ajánlatos más formációt felvenni, vagy több kisebb csoportra osztódni.

IKREK FORMÁCIÓ 

  • A kerékpárosok elhelyezkedése – az ilyen formációban kerékpározó kerékpárosok kettesével mozognak egymás mögött.
  • Mikor megfelelő az ilyen formáció? ez a formáció széles úttest esetén megfelelő 10 és több kerékpáros bringázásakor, amikor a mezőny mellett kellően széles útszegély található. 
  • A formáció előnyei a fejlett országokban az ilyen formációról még a közúti közlekedésről szóló törvény is rendelkezik, ugyanis az ikrek formáció esetén a mezőny hossza a felére csökken. Mivel ennél a formációnál ketten kerékpároznak egymás mellett, így akkora helyet foglalnak el az úttesten, mint egy gépjármű. Ennek értelmében a sofőröknek tiszteletben kell tartaniuk a kerékpárosokat és mint gépjárművet előzni, persze csak ha a szemközti sávban nem közeledik másik jármű. Ilyen formában rohamosan nő a biztonság az utakon. Gyakorlatban azonban ez úgy néz ki, hogy kidudálják a kerékpárosokat, néhány kedves ember ablaktörlő folyadékkel spricceli le őket, és nem utolsó sorban néhány vulgáris eredetű „kedves szó” is napvilágot láthat.
  • A formáció hátrányai – bizonyosodjon meg róla, hogy törvényes- e ez a formáció abban az országban, ahol kerékpározik.

FORMÁCIÓ OLDALSZÉL ESETÉN

  • A kerékpárosok elhelyezkedéseelve, hogy a kerékpárosok az oldalszéllel szemben egymás mögött haladnak és átlósan helyezkednek el az úttesten attól függően, melyik feléről fúj a szél.
  • Mikor megfelelő az ilyen formáció? gyakorlatban a hosszú szakaszokon megfelelő, amikor a csapat széllel szemben mozog, melynek oldalszél jellege van.
  • Hogyan kell kialakítani az ilyen formációt? –az előbbre haladó kerékpáros mögötti egyenes vonaltól való enyhe elhajlással képződik az ellenkező oldal felé, ahonnan a szél fúj. Tehát, ha ellenállást érez a jobb oldalról, akkor az Ön előtt haladó kerékpáros mögött kissé balra húzódik és fordítva.
  • A formáció előnyei – nagyon hatásos formáció az oldalszél elleni küzdelemben

KÖRHINTA FORMÁCIÓ

  • A kerékpárosok elhelyezkedéseelve, hogy a kerékpárosok egymás mögött haladnak.
  • Mikor megfelelő az ilyen formáció? - a gyakorlatban versenyeken vagy erőnléti edzésen szerepel a maximális intenzitás fejlesztése érdekében. 
  • Hogyan jön létre a körhinta?a kerékpárosok rövid időközönként váltják egymást, miközben elöl maximális intenzitással pedáloznak. Ezt követően, közvetlenül a forgás után, a kerékpáros a lehető leggyorsabban az utolsó pozícióba kerül. 
  • A formáció előnye – hatékony és nagyon gyors formáció.
  • A formáció hátrányai – erőnlétileg és technikailag nagyon igényes, a haladó kerékpárosok számára ajánlott. 

Ebből a cikkből hasznos információkat tudott meg a kerékpáros formációkról, melyekkel csoportos kerékpározás vagy versenyzés közben találkozhat. Bármelyik formációra is esik a választása az edzés során, elősorban a biztonságra figyeljen. Éljen a sport!