Hogyan állítsuk be a stoplikat megfelelően a kerékpáros cipőn?

Tag-ek:
Hogyan állítsuk be a stoplikat megfelelően a kerékpáros cipőn?>

Biciklizéskor semmi sem lehet fontosabb a lábnál. Lehet, hogy ez túlzó állításnak tűnik, viszont minden menet során a pedálra több százezer ütést vált ki. És miképpen fejti ki ezt az erőfeszítést? Egyértelműen a lábain keresztül. A kerékpáros cipőn megfelelően beállított stoplik a következőket pozitívan vagy negatívan képesek befolyásolni: a lábat, a bokát, a térdet, a csípőt, a keresztcsontot és minden mást, ami közte van.

A STOPLIK BEÁLLÍTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE 

Általánosan elfogadott szabály, hogy a stoplikat úgy kell elhelyezni, hogy a pedál közepe egy vonalban legyen a lábfejével - ez azt jelenti, hogy a taposás és az erőátvitel hatékonysága biomechanikai szempontól megfelelően lesz beállítva. Hogy megbizonyosodjon róla, hogy ez így van, kövesse ezeket az egyszerű lépéseket.

  1. Elsősorban kezdje a régi stoplik leszerelésével, vagy készítse elő az újonnan megvásárolt stoplikat.

Ennél a pontnál lehetősége van átgondolni, hogy új stoplikat szerezzen be, főleg akkor, ha a régiek már eléggé elkoptak. 

  1. Vegye fel a cipőt és keresse meg a talppárnát.

Ügyeljen arra, hogy kerékpáros zoknit viseljen. Vegye fel a kerékpáros cipőt és a szokásos módon húzza meg a lábán. A hüvelykujj vagy az ujja segítségével tapintsa ki hosszában a cipő belső peremén. Ezt meglehetősen könnyű megtalálni, mivel magában foglalja a nagylábujj alján az oldalra kinyúló csontízületeket.

  1. Jelölje meg a talppárnát. 

Jelölje meg a cipő oldalát a lehető legpontosabban a lábpárna középső pontján. Ha szükséges, kérjen meg valakit, hogy segítsen. Ismételje meg mindezt a másik lábon is.

    1. A cipő talpán húzzon egy vonalat.

    A kerékpáros cipőt vegye le és helyezze vízszintes felületre. Tartson hozzá pl. egy vonalzót a cipőn lévő jellel szemben és a vonalat vigye át egyenesen lefelé a talp ugyanazon pontjára. Fordítsa meg a cipőt, és győződjön meg arról, hogy a jel jól látható a talpon.

    1. Igazítsa a vonalat a stopli széléhez

    A stoplikat lazán csavarozza fel, és igazítsa a jelölést a stoplik azon pontjaihoz, ahol a pedál tengelyének a középpontja lesz. A legtöbb stopli oldalán van egy jelzés (mérővonal), amely bevágásként szolgál a pedáltengely középpontjának a megjelölésére, így könnyedén igazíthatja a jelét ehhez a bevágáshoz. 

    1. A stoplik oldalsó beállítása 

    Lazán csúsztassa a stoplikat egyik oldalról a másikra, hogy befolyásolhassa, mennyire legyen közel a láb a kerékpár középvonalához. Ha széles térddel pedálozik a pedálemelő tetején, csúsztassa befelé a stoplikat, hogy kifelé mozgathassa a lábát. Ha szűk térddel pedálozik, akkor a pedálemelő tetején csúsztassa a kerékpáros cipőtől kifelé a stoplikat, a lábat meg befelé. A legvégső lépés a stoplik alapos becsavarozása és máris boldogan nekivághat a kedvenc körei megtételéhez.

      MIT IS JELENTENEK A KÜLÖNBÖZŐ SZÍNEKKEL JELÖLT STOPLIK? 

      Az elfordulás mértékét a stoplik különböző színű típusai határozzák meg. A Look márka három stoplitípust kínál: a fekete rögzített, a szürke 4,5°-os és a piros 9°-os elfordulást tesz lehetővé. A Shimano szintén három típussal rendelkezik, csak a színezésük különbözik: a piros rögzített, a kék 2°-os és a sárga 6°-os elfordulást tesz lehetővé.

      Míg sok profi versenyző a szuperspecifikus beállítást és a minimális elfordulást részesíti előnyben, a hobbi kerékpárosok számára a kényelmesebb pedálozás érdekében bizonyos elfordulási szöggel rendelkező stoplik használatát javaslom. 

      A stoplik márkától függetlenül előbb-utóbb elkopnak. Ugyanezt elmondhatjuk a pedálokról is, bár egyes típusok tovább kitartanak, mint mások. Ne feledkezzen meg a stoplik ellenőrzéséről legalább havonta egyszer, hogy ne egy nagyobb túrát megelőző este vegye észre, hogy igencsak elhasználódtak.