Vigyázzon a tolvajokkal: 8 tanács, hogyan védje meg kerékpárját

Tag-ek:
Vigyázzon a tolvajokkal: 8 tanács, hogyan védje meg kerékpárját>

Évente több millió kerékpárt lopnak el. A legtöbbet tulajdonosuk már sosem látja viszont és a kerékpárosok többsége a lopást be sem jelenti a rendőrségen. Olvassa el 8 tanácsunkat, hogyan védje meg kerékpárját a lopástól.

  1. Biztonságos hely a parkolásra

Ideális, ha a kerékpárt egy bebiztosított helyen vagy parkolóházban tudja tárolni. Az esetek többségében azonban nyilvános helyen más megoldást kell keresni.

Legkockázatosabb a kerékpárt egy látható, elhagyatott helyen hagyni. Csakhogy a kerékpárokkal teli zsúfolt városrész sem főnyeremény a tolvajokkal szemben. Ugyanis érvényes a pszichológiai – szociológiai jelenség: minél több ember szemtanúja az eseménynek, melynél segítségre lenne szükség, statisztikailag annál kevésbé valószínű, hogy valamelyikük segít is.

Ezért jól látható helyen parkolja kerékpárját, amely nem túlzsúfolt, de nem is elhagyatott. Ezenfelül nem megfelelő az sem, ha minden nap ugyan abban az időben ugyan arra a helyre parkolja bringáját. Segíthet, ha a kerékpár biztonsági kamera látóterében parkolja le, amennyiben ez lehetséges. Gondoljon arra is, kinek és mikor teszi közzé fényképeit a kerékpárjáról.

  1. Minőségi lakat

Bicikli lakatot kevesebb, mint 10 euróért is vásárolhat, viszont ez egy nagyon könnyelmű lopásmegelőzési módszer egy több száz eurós kerékpár esetében. Lakat vásárlása esetén gondolja meg, jobban megfelel-e Önnek a kulcsos vagy számsoros zárási mód. A kulcsot elveszítheti a számsort pedig elfelejtheti. Fontolja meg a zár hordozhatóságát is, és hogy hol mindenhol szeretné használni.

A legolcsóbb kábeles lakatok egyszerűek, könnyűek, könnyen hordozhatóak és tárolhatóak. De ezt a találós kérdést a tolvaj néhány másodperc alatt megoldja. Kissé nehezíteni lehet rajta, ha a lakatot keretbe tesszük, ez viszont több, mint egy kilogrammot nyom.

Biztonságosabbak az acélláncos vagy titán lakatok, összerakható lakatok, vagy az „U” lakatok. Hátrány a magasabb ár, súly vagy nehezebb tárolás. A tolvaj ezeket is le tudja győzni, de több időre és zajra van hozzá szüksége. Ezért ideális több típusú lakatot kombinálni és védeni a kerékpár vázát és kerekeit is.     

 
  1. Mindig védje

Ha lehetséges, még akkor se hagyja védtelenül kerékpárját, ha csak vizet megy vásárolni vagy toalettre kell mennie a benzinkúton. A lopások többségét a tolvajok nem tervezik, csak kihasználják az alkalmat.

 

  1. Regisztrálja kerékpárját

A kerékpár regisztrációja jó megelőzés. Minden kerékpárnak megvan a maga gyártási száma, de nem használják úgy, mint az autók esetében. A regisztráció célja a lopott kerékpár alkatrésznek való eladásának megakadályozás vagy legalább megnehezítése. Az EU-n belül különféle adatbázisok működnek, melyeket az állami intézmények is támogatnak. Csehországban és Szlovákiában a CEREK (Központi Kerékpár Nyilvántartás) rendszerbe regisztrálhat.

  1. Intelligens technológiák

Ha igazán értékes kerékpárja van, akkor nézzen utána a drágább technológiáknak. Riasztó, mely üzenetet küld a mobiltelefonjára. Nem feltűnő GPS lokátor, mely úgy nézhet ki, mint egy hagyományos lámpa a kerékpárra vagy ülésre.

  1. Legyen csúnya

Az öreg és használt kerékpárok kevésbé vonzóak. Ha Önnek nem fontos kerékpárja „külsője”, matricákkal kissé csúnyíthat rajta, így némileg veszít értékéből.

  1. Biztosítsa be

Az autóval ellentétben a kerékpár biztosítás nem kötelező. Néhány kerékpáros számára azonban megfelelő megoldás lehet. Összevonható a kerékpáros balesetbiztosítással. Részletesen nézze át azonban a feltételeket. Milyen kerékpár védelmet kér a biztosító, hol mindenhol lophatják el kerékpárját, hogy pénzt kapjon érte, stb.

A biztosítók különféle kombinált termékeket is kínálnak, mint lakásbiztosítás vagy utazási biztosítás, mely magába foglalja a kerékpárt is.

  1. Ne vásároljon lopott kerékpárt és alkatrészeket

Ne vásároljon interneten keresztül másod kézből, ha úgy érzi, lopott kerékpárról vagy kerékpáralkatrészekről van szó. Ezzel támogatná a tolvajokat és a feketepiacot.