9 ruhadarab, amely egy hegyi bringás számára feltétlenül szükséges

Tag-ek:
9 ruhadarab, amely egy hegyi bringás számára feltétlenül szükséges >

Néhány ruhadarab a hegyi kerékpározást sokkal kellemesebbé teszi. Egy olyan sportnál, amelynél ugyanolyan testhelyzetben ülünk és ugyanolyan módon végezzük a testmozgást esetenként órákon keresztül, a kényelem kiemelt jelentőséggel bír. Bemutatjuk a 9 legfontosabb szerkót, ami nélkül az MTB-ben nehezen boldogulnánk.

 

  1. A rugalmas rövidnadrág betéttel 

A kiváló minőségű lycra rövidnadrág betéttel szó szerint életmentő vagy hátsómentő, valójában nézőpont kérdése. Az én javaslatom, hogy viseljen kantáros rövidnadrágot a hagyományos laza 3/4-es nadrág alatt. Ugyanis ezek a nadrágok rendszerint jobb minőségű kerékpáros betéttel rendelkeznek a kerékpáros betéttel ellátott alsónadrághoz képest és a kantároknak köszönhetően jobban a helyükön maradnak. És persze az országúti és gravel bringán is használhatja őket.

A betét valójában egy bélésdarab, amely ott helyezkedik el, ahol a teste a nyereggel érintkezik. A lycra rövidnadrág a betéttel általában gyorsan szárad és antibakteriális tulajdonságai is vannak, ami jól jön, ha sok időt kell tölteni a nyeregben. A formája és a vastagsága teljesen személyfüggő, annyit viszont hozzátennék, hogy ezen ne garasoskodjon, tuti nem fogja megbánni.

 

  1. MTB rövidnadrág

Az MTB rövidnadrágok különféle formában és alapanyaggal kaphatók, amelyeket a kerékpározás különféle stílusai szerint alakítottak ki. Az XC rövidnadrágok rendszerint könnyebbek és rövidebbek. A trail rövidnadrágok hosszabbak és általában többfunkciósak és végül a downhill nadrágok, amelyek nehezebbek és vastagabb anyagból készülnek, hogy ellenálljanak a becsapódásnak és megvédjék Önt.

Az átlagos bringázáshoz olyan hegyi kerékpáros rövidnadrág beszerzését javasoljuk, amelynek a terpeszükön nincs varrás, hogy ne súrolja a bőrt és amelyik jól szellőzik. Az átlagos trail bringázáshoz keressen olyan rövidnadrágot, amelynek a szára közvetlenül a térd alatt végződik, hogy további védelmet nyújtva a térdvédőit hozzá tudja illeszteni. A hátsó- és a derékrészen rugalmas rövidnadrág szintén jó választás lesz, amely hozzájárul ahhoz, hogy kényelmesen kerékpározó testhelyzetbe kerülhessen.

 

  1. Mez 

Az MTB-hez szánt mezeknek megfelelő helyen van a varrásuk és a szabásvonalukat az átlagos kerékpáros testhelyzethez alakították ki megakadályozva az esetleges súrlódást és a kopást. A mezek az adott célnak megfelelnek és rendszerint egyéb funkciókkal is szolgálnak, mint például a zsebek vagy a szemüvegtörlő. 

Számos különféle mez létezik, a szellősektől kezdve a cipzáros többrétegű mezen keresztül egészen a réteges öltözködéshez alkalmas merinó pólókig. Javasoljuk a ruhatárát feltölteni egy vékonyabb és egy vastagabb merinó alaprétegű mezzel, hogy kombinálhassa és rétegesen hordhassa őket.

 

  1. Térdvédők

Manapság a trail-eken a térdvédők igen gyakoriak és a kínálatuk gigászi méreteket ölt. A hétköznapi trail bringázáshoz javasoljuk, hogy keressen olyan térdvédőket, amelyek egyrészt lehetővé teszik, hogy könnyedén taposhassa a pedált, másrészt megvédje Önt az esés során.

Olyan térdvédőket keressen, amelyek D3O anyagot tartalmaznak. Ezek a térdvédők rendkívüli módon rugalmasak, ugyanakkor elég kemények ahhoz, hogyha kőre esik, megvédjék Önt. Vásárláskor ellenőrizze, hogy a térdvédők mozgáskor szilárdan a helyükön maradnak-e és nem csúszik-e le a bokájáig. 

 

  1. Kabát 

A vízhatlan és vízálló kerékpáros kapátokat úgy tervezték, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek, a hátsó szegély és az ujjai hosszabbak legyenek, valamint hozzáidomuljanak a testhelyzethez, amikor felhúzza a kormányt vagy amikor ereszkedik a bringával. 

Ismért beigazolódik, hogy a pénzkiadás ebben az esetben is értelmet nyer, ugyanis, minél légáteresztőbb kabátot engedhet meg magának, annál kevesebb izzadtság, nedvesség és egyéb szutyok marad Önön. Tetszésünket szintén megnyerte a nagy kapucnival ellátott kabát, amelyet a sisakra is rá lehet húzni (el is kell rejteni), valamint fontosak a vízhatlan cipzárok, amelyek nem engedik be a nedvességet, ha erősebb záporba kerül.

 

  1. Kesztyű 

A kesztyűk nem csak azért vannak, hogy a kezeit melegen tartsák, hanem azért is, hogy a kezeit jobban tarthassa a kormányon és fékkarokon, ezenfelül ütközéskor hatékony védelmet nyújtanak. Továbbá nagyon bejönnek nekünk azok a kesztyűk, amelyek lehetővé teszik számunkra a mobiltelefon használatát, anélkül, hogy le kéne vennünk - egyébként hogyan tennénk közzé egy bejegyzést az Instagramon az utunk felénél?

 

  1. Szemüveg 

A szem védelme egy igencsak véleménymegosztó dolog. Van, aki szívesen veszi fel a szemüveget akkor, amikor a dombról ereszkedik lefelé, mások az egész út során viselik. 

 

Bármelyik módot is kedveli, a szem védelme az alacsonyan lévő ágaktól vagy a repkedő sártól mindenképpen jó ötlet. Én az átlátszó lencséket részesítem előnyben, ugyanis az összes fényviszony esetén sokoldalúan kihasználhatók ellentétben a színezettekkel. Ha a szemüveg vásárlása mellett dönt, elfogadható áron már cserélhető lencsékkel rendelkező szemüveget is vehet, amelyet a napfényhez vagy az erdei bringázás során a sötétebb fényviszonyokhoz igazíthat. A szemüveg helyes kiválasztásáról többet Katka 3 TIPP A KERÉKPÁROS SZEMÜVEG VÁSÁRLÁSÁHOZ című blogjában olvashat.

 

  1. Kerékpáros cipő

A kerékpáros cipők a hegyi bringázáshoz általában merevebbek, mint a hétköznapi tornacipők és rendszerint SPD talppal vannak felszerelve, amely révén a lábait a pedálokon könnyebben megtartja. De ha már SPD pedálok nélkül bringázik, akkor több, mint valószínű, hogy speciális hegyi kerékpározásra tervezett cipőt hord a „kis stoplikkal” a talpán. Azoknak, akik „simán” bringáznak (SPD patentpedál nélkül) mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzen be egy speciális, merevebb talpú cipőt ( hozzájárul az erő egyenletes elosztásához) és a talp tapadós gumikeveréke javít a bringás élményen.

 

  1. Bukósisak

Végül, de nem utolsósorban – a jó MTB bukósisak alapvetően fontos! Válogatni van miből, a szükséges tulajdonságokkal rendelkező alapmodellektől kezdve egészen a MIPS technológiával ellátott drágább darabokig a beállítható belső résszel. Újabb lehetőségek is elérhetők a lecsatolható állrészekkel, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak. 

A kedvenc trail végigbringázása elsősorban a kalandvágyról, a világ felfedezéséről és a szórakozásról szól. Viszont ártani nem fog, ha közben jól nézünk ki. Számos remek lehetőség adott az MTB ruházat beszerzésekor, amelyek kiváló funkcionalitással és üdítően friss stílussal rendelkeznek. Ezért válassza ki a ruházatát felelősségteljesen, főképpen a kerékpározási stílusára való tekintettel, valamint a rendeltetésének megfelelően.