HOGYAN ÁLLJON RAJTAM A MEZ?>

Az 5 TIPP KERÉKPÁROS MEZ VÁLASZTÁSÁHOZ című tavaly nyári blogomból már minden szükséges információt megtudhattak az alapanyagokról, a dizájnokról és a mezek különféle finomításairól. Ebben a blogban főképpen a mezek szabásvonalaira összpontosítok és arra, hogy az alakjához miképpen illeszkedjen. Sokukban ugyanis felmerül a kérdés, hogy egyes mezek miért szűkebbek, mások miért lazábbak és hogy melyiket válassza.

Ez a téma meglehetősen terjedelmes, ezért úgy döntöttem, hogy két blogra elosztva fogok vele foglalkozni. Ez az első rész.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Az országúti kerékpáros mez szabásvonalának a tervezését kifejezetten a kerékpározó testhelyzethez tökéletesítették. Az ilyen mezek többségénél a hátsó rész hosszabbított, amely takarja a derekat.

És úgy tűnhet, hogy az elülső rész szinte túlságosan rövid. Ez azért szükséges, hogy a hasa tájékán ne gyűljön össze túlságosan sok anyag, ahogy a kormányt fogva előrehajol.

Az is feltűnhet, hogy amikor feláll, akkor a vállrésznél a mez túl szűk. Próbáljon meg így enyhén előre dőlni és kinyújtani a kezeit, minta a kormányt fogná, hogy saját maga is meggyőződhessen róla. Sok olyan mez van, amelyet szándékosan ilyennek terveztek.

A mez vásárlása előtt természetesen gondolja át, hogy milyen kerékpározási típushoz fogja felvenni. És itt nem csak az országúti, gravel vagy a hegyikerékpározásra gondolok. Csoportos túrákat tervez kávézókkal és büfékkel beiktatott megállókkal? Abban az esetben kényelmesebben fogja magát érezni egy lazább szabásvonalú mezben. Viszont, ha azt tervezi, hogy edzeni vagy versenyezni fog, akkor inkább valamilyen aero szabásvonalút kapjon magára.

 

Szóval, akkor végül is milyen országúti mezre lesz szüksége?

Ha figyelembe veszi a szabásvonalat, funkcionalitást és az időjárási körülményeket, az országúti mezek többsége a következő négy alkategóriába sorolható:

  1.     Egyenes szabásvonal

Ennél könnyű vagy kiránduló menetekre szánt kényelmes szabásvonalról van szó. Hétvégi, kávézókkal közbeiktatott kirándulómenetekhez tökéletes gravel vagy bikepacking kerékpárral. A javaslatom férfiak számára a Castelli Classifica vagy a Sosio mez nők számára a Bianchi Milanotól.

  

Castelli Classifica

Ez a mez osztálynyertes a letisztult megjelenés és kiváló teljesítmény párosításában. A különleges módon színezett mikro piké alapanyag a mezben összeveti a kényelmet és a választékosságot, amelyben örömmel fok tekerni akár egész nap.

Bianchi Milano Sosio Lady

Stílusos női kerékpáros mez sportos virágmintával. A rendkívül rugalmas ujjak és oldalsó részek optimálissá teszik a mozgásszabadságot. A nedvességet gyorsan elvezeti, így menet közben szárazon maradhat.

2.   Szűk szabásvonal

Angolul ezt a kategóriát performance-nek nevezik, ami teljesítményt vagy eredményességet jelent. Az ilyen mezek szűkebb szabásvonallal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az anyag szorosabban illeszkedik a testhez, ezáltal megkönnyítve a kerékpárosok teljesítményét. Ideális a mindennapi edzésekhez vagy a gyors klubtúrákhoz. A Holokolo weboldalán éppen ezekből a mezekből a legnagyobb a választék. Ezért néhányat ajánlani fogok, aztán a döntés az Ön ízlésén és költségvetésén múlik:

    Santini Tono Freccia

    A slimfit szabásvonalú extra légáteresztő mez könnyű alapanyagok kombinációjából és lézervágott ujjakkal, hogy a teljesítménye maximális legyen. A forróságban megtett hosszú utakra ideális.

    Alé Delta

    Az alapanyagok és a felületkezelés ismételten alátámasztják a küllem és a PRR osztályú teljesítmény tökéletes összhangját. Az Alé igyekezett a mezt könnyebbé és még inkább teljesítmény orientálttá tenni a puha perforált alapanyag révén, de nem feledkezett meg a légáteresztő-képességről, valamint a nedvesség elvezetéséről az ujj- és a hátrészen. A mez alsó része hővel ragasztott, a lézervágott ujjai aerodinamikusak, ami biztosítja, hogy a mez az alakjához tökéletesen illeszkedni fog.

    Holokolo Frosted

    A mez kellemes, testhezálló alapanyagból készült, amely elvezeti az izzadtságot, és a szilikon szegélynek köszönhetően tökéletesen a helyén tartja menet közben is. Az uniszex szabásvonalának és a megerősített hátsó zsebeknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik, és az összes kerékpáros felszerelés elfér benne.

    Alé Fiori Lady

    Ezt az elegáns mezt a világ minden táján a profik és az amatőrök is viselik, és a tőlük kapott visszajelzések alapján az Alé az alapanyagokat és a szabásvonalat folyamatosan fejleszti. Csodálatos módon párosul benne a funkcionalitás és a küllem - a lenyűgöző dizájnnal és a könnyű technikai szövethálókkal, amelyek menet során a testet lehűtik, függetlenül attól, hogy milyen teljesítményt nyújt.

    Santini Giada Maui Lady 

    Ez egy klasszikus szabásvonalú mez az oldalrészen plusz szellőző hálószövet résszel. A külleme stílusos és a hátsó rész erősen fényvisszaverő.

    1.     Aero szabásvonal

    Az aero vagy race* szabásvonal az összes közül a legaerodinamikusabb, amire az elnevezése is utal. Valószínűleg úgy fogja érezni, hogy ez a mez Önre kicsi, vagy rosszul van megvarrva, túl rövid vagy túl szűk. Az ilyen szabásvonalú mezeket nagyon sok vásárlónk azzal küldte vissza, hogy tévedésből gyerekméretet küldtünk nekik :D

    A laza alapanyag és a felesleges rétegek azonban légellenállást hoznak létre, tehát minél szűkebb a mez, logikus, hogy annál aerodinamikusabb lesz. Az aero mezek rendszerint a magasabb osztályba tartoznak, ugyanis speciális alapanyagból és szabásvonallal készülnek. Tehát amennyiben versenyezni szeretne vagy emelkedőkön nagyszámú kilométereket megtenni, akkor ez a szabásvonal lesz a megfelelő. A TT kerékpárosok (TT = time-trial) szintén rendkívül légáteresztő mezeket viselnek például olyan strukturált ujjakkal, amelyek befolyásolják a légáramlást.

    * Race = angol verseny

     

    Castelli Aero Race 6.0 

    Amikor 2006 -ban a Castelli megalkotta az első aero mezt az országúti versenyzéshez, mindenki őrültnek tartotta őket. Akkoriban az aerót csak a triatlonban használták. Abban az időben a professzionális ruházat csak a nedvesség elvezetését jelentette. A Tour de France-ot megnyerheti egy mezben, amely valamivel több, mint egy poliészter póló. A Castelli most a mez hatodik jelentős felülvizsgálatán dolgozik. Minden generáció szellősebb és jobb szabásvonalú lett. A 6.0-s verzió eddig a legegyszerűbb és a legkényelmesebb mezük.

    Sportful Bora Hansgrohe 2021 Bodyfit PRO Light és a Tour de France Bomber

    Magas hőmérséklet és a maximális szellőzőképesség szükséglete mellett a profiszintű versenyzéshez tervezték és fejlesztették. Könnyű, nyitott szerkezete gyors száradást és kiváló páratartalom -szabályozást kínál. Az ergonómiai alkalmazkodást növeli az anyag enyhe rugalmassága.

    A szélcsatornában elért kiváló eredmények további finomításokat eredményeztek a versenyzők számára készült mezek sorában, még könnyebb és kellemesebb termékkel.

    Castelli Climber’s 2.0 Lady

    Ez a mez, amelyet forró időjárásra készítettek, lehetővé teszi a megfelelő légáramlást az elülső részen, gyorsan szárad és blokkolja a hátat érő UV-sugarak több mint 90%-át. Nagyszerű választás a hosszú nyári túrákhoz.

    1.     Mezek rossz időjárási viszonyokra és télre

    Ha Ön is azok közé tartozik, akiket még a rossz idő sem tántorít el az edzéstől, akkor feltétlenül szüksége lesz olyan mezekre, amelyek szigeteltek és ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

    Sportful Bora Hansgrohe 2021 Fiandre Light

    Ezt a mezt nagy tapasztalattal rendelkező kerékpárosok és profik tesztelték a flamand utakon.Ebben az új verzióban a Fiandre Light mez megtartja elülső védelmét és ellenáll a könnyű esőnek. A hátrész alja hosszabb, hogy jobban védjen az esőtől, valamint a kényelem érdekében. A gallér szerkezete szintén finomodott, nagyobb figyelmet szenteltek a formájának. A NoRain technológia lehetővé teszi az izzadtság elvezetését, ugyanakkor megakadályozza az eső behatolását. Ha elég jó Flandria számára, akkor ezt a mezt nincs, ami korlátozza.

    Holokolo téli mez kollekció 

    A mez kellemes, gyorsan száradó és szellős alapanyagból készül, fleece béléssel. A rugalmas szilikon öv a helyén tartja a mezt, emellett a fényvisszaverő elemek jobb láthatóságot biztosítanak. Előnye továbbá az unisex szabásvonal, a könnyű és megbízható cipzár, a 3 nagy hátsó zseb és a precíz, mindenki számára megfelelő szabásvonal. 8 -16 °C közötti hőmérsékletben ajánlott.

    Alé Bullet Lady Winter 

    A mezt kifejezetten intenzív edzésre tervezték, a nagyszerű felszereltsége és bélése miatt népszerű. Kiváló víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor teljes mértékben megőrzi a légáteresztő-képességet, megakadályozza a nedvesség és a szennyeződés behatolását a szövetszálakba.