Hogyan tartsuk melegen és szárazon a lábunkat a téli kerékpározás során?

Tag-ek:
Hogyan tartsuk melegen és szárazon a lábunkat a téli kerékpározás során?>

A mai cikkben egy, az első pillantásra hétköznapi témát veszek górcső alá. Miért okoz gondot a: mit vegyek fel, ha hideg van? A megfelelő öltözködést érintő problémakör, kiváltképpen a téli hónapokban, sok ember számára egy nagy kérdőjel, és gyakran a következő szabályt alkalmazzák: „minél több a ruharéteg, annál jobb”. Ezt a hibát én is elkövettem, amikor belefogtam a kerékpározásba. Ma elsősorban a lábakra fogok összpontosítani, és arra, hogy miképpen biztosítsam, hogy minden körülmény között melegen és szárazon tartsam őket a tekerés során.  

Minőségi ruházat

A meleg nyári napokon többé-kevésbé mindegy, milyen mezt viselünk. Természetesen az alapanyagok minősége a nyári öltözékeknél is nagy különbségeket okozhat. Viszont a ruházat minőségében látható nagyobb különbség a téliek esetében kimondottan szembetűnő. Ezért sem szabadna arra törekedni, hogy a téli ruházaton némi pénzt takaríthasson meg. A minőségi téli ruhaszettbe befektetett összeg a kényelem, valamint a hideg és a szél elleni védelem formájában mindenképpen megtérül. 

A minőségi ruházat kiválasztása során a főszerep az alapanyagé. Végső soron ez határozza meg az árát is. A hidegebb körülményekhez kialakított ruházatnak elsősorban szélállónak kell lennie, de a hőelvezetés szempontjából is funkcionálisnak kell lennie. Nem szabad megfeledkeznem a vízállóságról, ami főleg a ruházat alsó részén fontos. A hő felgyülemlése, ami egy olyan megerőltető fizikai tevékenységnél, mint a kerékpározás, főként abból a szempontból jelent kockázatot, hogy gyorsan megizzadunk. És ez télen különösen nagy probléma. A leizzadt test és a hideg együtt semmi jót nem jelentenek és még a legjobb esetben is minimum náthával végződik. Weboldalunkon megtalálja a legjobb kerékpáros világmárkák ruhadarabjait, valamint minőségi téli szetteket a HOLOKOLO kiadásában. Az már csak magán múlik, hogy melyik darabot választja. Mindegyik garantálja, hogy a téli kerékpározást is szeretni fogja.

A lábak védelme

A téli lábvédelem általában minden kezdő kerékpáros Achilles-sarkának bizonyul. Az alapvető védelem egyértelműen a kerékpárokhoz tervezett termo zokniban rejlik. A megfelelően kiválasztott zokni védi a lábat, de csak egy bizonyos hőmérsékletig. A hiba, amit sokan elkövetnek, és amit én is elkövettem, az az, hogy két vagy több pár zoknit vettem fel, ami pont az ellenkező hatást váltotta ki, mint amire számítottam. Mivel a lábat a kerékpáros cipő összenyomja, így a vér áramlása a lábfejben (főleg a lábujjakban) korlátozódik, emiatt a lába már néhány percen belül fázni kezd. Tehát a cipőkbe mindig csak egy pár minőségi melegzokni való. A téli időszakban a zokni és a kerékpáros cipő kevés lesz, ezért érdemes jobb védőfelszerelés után nézni. A piac rengeteg módszert kínál arra, hogy a lábak a kerékpározás teljes ideje alatt kényelemben és melegben legyenek. Ezek alapvetően feloszthatók a cipővédőkre és a téli kerékpáros cipőkre, amelyeket kifejezetten hidegebb körülményekre terveztek. Léteznek esős időjárásra tervezett cipővédők, de ma elsősorban azokra koncentrálunk, amelyeket hideg időjárásra terveztek. 

A cipővédő felfogható egyfajta „zokniként”, amelyet a cipőre húzunk fel, miáltal megakadályozza, hogy a hideg levegő a lábunkig hatoljon. Az alapanyag, amelyből a cipővédők készülnek, rugalmas, és az összetételük a lycrától a neoprénig bármi lehet. Minden alapanyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A ruházathoz hasonlóan a cipővédőnek is víz- és szélálló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Hogy miképpen tartja meg a meleget, szintén fontos szempont, ugyanis a láb van a legközelebb a talajhoz és a hideg levegő a kerékpáros cipő talpán keresztül hatol be leginkább. Ez a következő követelmény, amit fontolóra kell venni. A cipővédők minősége az ártól függ, és saját tapasztalatomból kifolyólag állítom, hogy az olcsóbb cipővédők hamarabb kezdenek el szétszakadni. Főleg igényesebb terepen, ahol pár lépést is meg kell tenni. A Holokolo weboldalán a minőségi ruházat mellett bőséges cipővédő választékot is talál.  Néhányat közülük megemlített Katka a blogjában, amelyben különféle gyártóktól származó cipővédőket hasonlított össze. 

A téli kerékpáros cipők a többivel ellentétben első pillantásra robusztusabbnak tűnnek, de a cipővédőkkel szemben számos előnnyel rendelkeznek. Az első, hogy nagyobb az élettartamuk, mint a cipővédőknek, amelyeknél nagyobb az esély arra, hogy szétszakadnak vagy egyéb módon tönkre mennek. Továbbá a téli kerékpáros cipőket kifejezetten a téli tekeréshez tervezték. Így az általuk kínált védelem is magasabb szintet képvisel. Belülről kicsit vastagabbak, a külső részüket pedig szél- és vízálló kezeléssel látták el. Az is az előnye, hogy a kerékpáros szezon alatt használt kerékpáros cipőjét nem fogja tönkre tenni. A magasabb ár és a küllem hátránynak tűnhet, de ez nem megy a kényelem és a védelem rovására. Személy szerint azoknak ajánlom ezeket a téli cipőket, akik télen több órát töltenek a kerékpáron. 

A cipővédőkön és a kerékpáros cipőkön kívül egyéb módon is megvédheti magát a hidegtől. A házi megoldások nem pótolhatják teljes mértékben a cipővédők vagy a cipők funkcióját, de céljukat elég jól betöltik. Amikor elkezdtem kerékpározni, a kerékpáros felszerelésem egy sisakból és egy turkálós mezből állt, így ezek a házi megoldások gyakran jól jöttek. A lábra tekert alufólia talán a legismertebb módszer, hogy miképpen tartsuk a lábunkat melegben, mert ugyebár a lábujjak kezdenek el elsőként fázni. Ezt a trükköt azzal javítottam fel, hogy egy műanyag zacskót húztam fel az alufóliára, ami egy „szélálló védőrétegként” funkcionált. Magam is meglepődtem rajta, hogy milyen jól bevált. A következő újítással egy barátom jött, aki a kerékpáros cipőre egy régi termozokniból gyártott cipővédőt. Esetleg a cipő szellőzőnyílásait leragaszthatja szőnyeg szalagragasztóval, ami megakadályozza a hideg levegő eljutását a lábakig. 

Végtére is, teljesen mindegy, hogy mennyire fogja magát védeni a hideg ellen, a hideg úgyis mindig megtalálja a módot és egy idő elteltével fázni fog. A téli kerékpározásnak, ahogy azt a múltkori cikkemben említettem, elsősorban a szórakozásról kell szólnia, nem pedig a wattok kergetésről és a versenyzésről.