Kerékpározás a sötétben>

Nemrég olvastam egy cikket tíz olyan dologról, amelyeken a kerékpárosoknak életükben legalább egyszer túl kell esniük. Az egyik közülük a sötétben történő biciklizés volt. Izgalmas és szórakoztató lehet sötétben tekerni, de azért némi veszéllyel is járhat. A mai cikkben áttekintjük a sötétben történő kerékpározás alapvető szabályait, és adok hozzá néhány tippet, amelyekről nem szabad megfeledkezni.

Jobb félni (a sötétben), mint megijedni.

Éjszaka a közúton kerékpározni már önmagában veszélyesebb, mint nappal. Nem is beszélve azokról a sofőrökről, akik még mindig úgy gondolják, hogy a biciklizés nem a közútra való. Ezért az alábbiakban marginálisan megemlítem ezt az összetett kérdéskört, de bővebben majd egy külön cikkben fogom tárgyalni. 

Ma már szinte mindenkinek több biciklije is van. Ezek általában az országúti és a hegyi kerékpárok kombinációi. Amennyiben azon lamentál, hogy sötétben fog kerékpározni, az én véleményem szerint a hegyi kerékpár lenne az észszerűbb választás. A sötét a legtöbb ember számára rejtélyes és egyfajta tudatalatti félelmet kelt, ami paradox módon motiváló erőként hat, hogy kipróbálják a sötétben való kerékpározást. Persze egy ilyen adrenalin-löket nem való mindenkinek. A merészebbek azonban ne felejtsenek el néhány alapvető szabályt. 

Már kiskorunk óta megtanultuk, hogy miképpen kell viselkedni az erdőben. A tanultak a sötétben még inkább érvényesek. Sötétedéskor különféle vadállatok is előjönnek, amelyek nem igazán félénkek, és egy ilyen találkozás a bringás számára biztonsági kockázatot jelent. Ezért mindig válasszon olyan útvonalat, amelyet jól ismer, és hagyja az ismeretlen területek felfedezését a fényes nappalokra. Egyedül tekerni a sötét erdőben bizonyára a nagymenőség jele, de ha van Ön mellett egy társ, az már inkább a józan ész jele. Soha nem tudhatja, hogy az erdőben nem téved-e el, vagy egy vaddisznó érdeklődésén kívül nem lép-e fel valamilyen műszaki bökkenő. Ezek azok a momentumok, amikor nem tanácsos egyedül lenni. 

Kötelező felszerelés

Akár a téli sötétségben teker, akár nyáron, a hőmérséklet este mindig valamivel alacsonyabb. A jól kiválasztott ruházat biztosíthatja a kényelmet, hogy ne kelljen pár kilométer megtétele után lehúzni a rolót. Télen a megfelelő ruha kiválasztásakor azt a szabályt követem, hogy már az elején fázzak egy kicsit. A test néhány perc múlva automatikusan felmelegszik, és a kezdeti hidegérzet fokozatosan eltűnik. Ez ostobaságnak tűnhet, de ha már a tekerés megkezdése előtt kellemesen melege van, akkor a vezetés közbeni felesleges leizzadást kockáztatja. A HOLOKOLO téli kollekciója minőségi ruhadarabokat kínál, amelyek megvédik Önt a hideg időjárástól. Ha már a ruházat került szóba, muszáj megemlítenem a fényvisszaverő elemeket, amelyek sötétben kimondottan növelik a biztonságot. 

Egy biciklis alapszerszámkészlet mindenképpen hozzátartozik a kötelező felszereléshez. A Holokolo honlapján a mini multikulcsoktól kezdve a kiváló minőségű szervizeszközökig kedvére válogathat a széles kínálatból. Ha javasolhatom, minden útra vigyen magával multikulcsokat, amelyek között legyen legalább egy láncszegecselő is. 

A fényforrásokkal már foglalkoztam az előző cikkben, de megemlíteném azt is, hogy jó, ha több lámpát is visz magával, vagy néhány tartalék elemet, ha a lámpa esetleg lemerülne. Gyakorlatilag lehetetlen sötétben lámpa nélkül vezetni, ezért a megfelelő lámpaválasztás a biztonságos hazatérés garanciája. A minőségi lámpának még a hidegebb körülmények között is ki kell tartania, amikor legkevésbé sem szabadna gyorsan lemerülnie. Ami valójában az olcsó lámpákra érvényes, amelyeket még a hangyányival alacsonyabb hőmérséklet is kinyírja. Ugyanennyire fontos a lámpa elhelyezése. A kerékpár elől elhelyezett lámpáját, ami általában fehér fénnyel világít, a kormányra, esetleg alá helyezik. A piros fényű hátsó lámpák különösen fontosak az úttesten való áthaladásnál, amikor a házból kimegy az útra, ahol kifejezetten létfontosságú, hogy az autók kellő távolságból megláthassák.  

Miért ne az úton?

Természetesen, aki akar, nyugodtan kerékpározhat az úton sötétben is. Ezt én is néhányszor átéltem, de ez is csak azért volt, mert rosszul ítéltem meg a helyzetet és túlértékeltem magam. Ha a munkahelyéről érkezik haza biciklivel, a sötétben való hazaérést szintén nehéz elkerülni. Az elmúlt hónapokban számos hír számolt be arról, hogy egy személyautó kerékpárossal ütközött, némely esetben sajnos tragikus végkimenetellel. Kerékpárosként mindig is a közúti közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői leszünk. Ezért a biztonságunk a legfontosabb szempont, amelyet szem előtt kell tartanunk minden alkalommal, amikor felülünk a kerékpárra. Akár közúton, akár erdőben, napközben vagy sötétben.

Íme néhány tipp az éjszakai tekeréshez

  1. Minden út előtt alaposan ellenőrizze a kerékpárt, hogy elkerülje a műszaki problémákat.
  2. Mindig legyen Önnél egy teljesen feltöltött mobiltelefon.
  3. Minden út előtt otthon mondja el valakinek, hogy pontosan hova-merre fog menni.
  4. Tekerés közben ne feledkezzen meg az energiapótlásról.
  5. Jó szórakozást!