TESZT: Az UYN  Evolutyon termopóló>

Ebben a szezonban a minőségi téli ruházatra áldoztam és beszereztem a Holokolotól a Santini Vega Xtreme téli kabátot. A kabát magában minőségi termoalsónemű nélkül nem biztos, hogy hatékony, ezért választottam alá az UYN márka Evolutyon sorozata hosszú ujjú pólóját. A következőkben olvashat arról, hogy ez a ruhakombináció vajon megvédett-e engem a téli időjárás „szeszélyeitől”.  

 

UYN Evolutyon paraméterei:

  • TECHNOLÓGIA: HYPERMOTION, DRYLIGHT, HEATMEMORY, FEELINES, COOLVENT
  • FELHASZNÁLÁS:univerzális
  • HŐMÉRSÉKLETI MINIMUM:-10°C
  • HŐMÉRSÉKLETI MAXIMUM:+5°C
  • ÉVSZAK:ősz, tél, tavasz
  • KIVITELEZÉS:magasított gallér
  • HOSSZ:hosszú ujjú
  • ALAPANYAG: DUAFIL, NATEX, Poliamid, polipropilén, elasztán

Kicsomagolás

A rendelést követően másnap megérkezett az új termopólóm. A csomagom egy eredeti csomagolást rejt, amelybe a pólót elegánsan becsomagolták. A csomagban egy halom információ található a termékről. Ez valóban megnyerte a tetszésemet, ugyanis az effajta csomagolástípus olyan érzetet kelt, hogy egy minőségi terméket vásároltam egy valóban márkás cégtől. 

Az első benyomás

Miután kivettem a pólót a dobozból, nagyon lenyűgözött a dizájnja. A kedvenc színemet, a feketét választottam. Ebben a színben a termopóló brutálisan jól mutat, amelyen még a cég fehér logói is tökéletes összhangot mutatnak. Könnyű és tapintásra nagyon kellemes. Az L-es méretet választottam, amely egyben a konfekciós méretem is. Azonnal fel is vettem a pólót, amely olyan, mintha rám öntötték volna. Kimondottan tetszik, hogy varrás nélküli, valamint a karok és vállak újszerű, a cég által hypermotion-nak nevezett szabásvonala által a mozgásszabadságom maximális.

Továbbá felkeltette az érdeklődésemet a coolvent technológia, amely folyamatos légáteresztést biztosít az üregecskéken keresztül, amelyek a külső felületre vezetnek. Ezek az üregecskék a termopólón láthatók is, és azon a helyen vannak elhelyezve, ahol az ember a legjobban izzad. A póló az elasztánnak köszönhetően feszes és a Natex alapanyag révén, amely 100 %-ban organikus nejlonszálakból készült, nem kelti azt a bizonyos „hurka-érzést” és valóban kényelmesen érzem magam benne. 

Milyen ruhakombinációkban edzem?

A termopólót a Santini Vega Xtreme téli kabáttal kombinálom, ami egyszerre teljesíti a második és a harmadik réteg paramétereit. Emiatt csak egy réteg termofehérneműt hordok alatta. Ilyen ruházatban kerékpározom 5 és - 10 fok közötti hőmérsékletben. 

Miért éppen a UYN Evolutyon?

A mi vidékünkön december van és a hőmérséklet kint gyakran esik fagypont alá. Én az intenzívebben edző sportolók közé tartozom. Az ilyen kerékpáros edzések során mindennek az alfája és omegája, hogy a test szárazon maradjon. Ha ez nem sikerül, akkor dombra felefelé menet megizzad és így a sík területen vagy a lejtőn úgy átjárja a hideg, hogy az edzést időnek előtte be fogja fejezni. 

Másfajta termoruházat esetében gyakran megtörtént velem, hogy felfelé menet úgy megizzadtam, hogy a termo nem bírta elvezetni a sok izzadtságot a következő rétegbe és a következő lejtőről a sík terepre érve úgy átfújt a szél, hogy főleg a mellkasom és a hátam elkezdett fázni és mehettem is haza. A későbbiekben ezt úgy oldottam meg, hogy egy hátizsákba több termoruházatot is bepakoltam és a dombra mászás után ruhát váltottam, hogy megelőzzem a kellemetlen kihűlést. A megoldás jó volt, de nem éppen praktikus, ezért kerestem valamit, ami kimondottan minőségi és megfelel az én igényes követelményeimnek. A Holokolo webshopban rábukkantam erre az újdonságra és az ígéretes paraméterek alapján megrendeltem.

 

Hogyan vált be nálam az UYN termopólója?

Az alapvető különbséget a másfajta termopólókkal szemben, amelyekben tekerek vagy tekertem, a varrásmentes és coolvent technológiában látom, amit tökéletesen kidolgoztak és valóban funkcionális.

Az én kerékpározó tempómban, ahogyan a dombra felfelé tekerek, eléggé megizzadok, viszont ennek a technológiának hála az izzadság nem csapódik ki és nem folyik végig a hátamon és a mellkasomon, tehát ezek a testrészeim viszonylag szárazon maradnak. Ha a sík terepen hozzásegítek azzal, hogy a kabát cipzárját lehúzom, akkor a póló eléggé gyorsan kiszárad. Így a lejtőn nem fáztam és a termopóló ismét készen állt az izzadtság ostromára, ami a következő lejtőnél esedékes volt. A téli szezonban az emelkedők hosszát nem viszem túlzásba, viszont más márkák pólói teljesen nedvesek maradtak és a lejtők és sík terep előtt váltanom kellett őket, ami ennél a pólónál egyáltalán volt nem szükséges. Ha nagyrészt sík terepen és lassúbb tempóban edzettem, a hazafelé tartó úton már teljesen száraz voltam. 

 

Hogyan állt helyt a póló a többi sportágban?   

A téli felkészülés nem csak a biciklis edzésekről szól, más tevékenységekkel is foglalkozom, főleg sífutással és futással. Ezért kerestem olyan ruházatot, amely ezeknél a tevékenységeknél is megfelelő. Tudjuk, hogy ezek intenzívebb sportok, amelyek során sokat izzad az ember, ezért ezekben a sportágakban is teszteltem a termot.  

Sífutás – ennél egy másik felső réteget választottam, a Castelli Perfecto RoS stílusában készült csapatkabátot. Le kell szögeznem, hogy ennél az UYN tökéletesen helyt állt és amikor 2 óra sífutás után visszamentem az autóhoz és átöltöztem, a testem száraz volt, de még a termopóló is. Csak a hátsó rész felső rétege volt nedves. Nagyon elégedett voltam.

Futás - ami a futást illeti, nem tudom, hogy létezik-e olyan anyag, ami 100%-ban bírja, mert ez a tevékenység elég intenzív és a sík terepen vagy dombról lefelé futva nem olyan, mint a „bringán” vagy sífutóléceken, ezért nem éri el a szükséges sebességet, ami hozzájárulhat a póló kiszáradásához. Futás közben ez a termopóló nekem nem jött be, mivel nem győzte elvezetni az izzadságot. 10 km futás után egy döntő többségében dombos terepen nedves lett és a testem is. Viszont lényegesen kevésbé, mint az eddig viselt termopólók esetében.  

 

Hogyan reagált az idő vasfoga?

6 hetes intenzív igénybevétel és mosás után a póló nem veszítette el feszességét, nem fakult ki és nem veszítette el a funkcionális tulajdonságait. 

 

Végszó

Az UYN cég termopólójával nagyon elégedett vagyok. A téli felkészítő edzéseken leginkább kerékpáron és sífutóléceken edzek. Ezen tevékenységek során 100%-os a funkcionalitása, és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az edzéseim során kényelemben érezzem magam. 

 

Akkor vágjon bele, ha: Ön egy olyan sportoló, aki a szabadban bármilyen időjárási körülmény között szeret edzeni, keményen odateszi magát és kiváló minőségre vágyik olyan 17000 – 35000 Forintos árszinttel. 

Pluszok: Ár, dizájn, varrásmentes kivitelezés, nedvességszabályozás, síruha alá is megfelelő, funkcionális téli alapanyag, elvezeti az izzadtságot, a maximális kényelmet szolgáló anyagkombináció, feszesség. 

Mínuszok: A magasabb gallér a csősállal együtt nyomta a gégémet. Emiatt legközelebb gallér nélküli modellt választanék.