5 javaslat kerékpárosoknak „koronavírus időszakra”

Tag-ek:
5 javaslat kerékpárosoknak „koronavírus időszakra”>

A világ lelassult, de nem szabad megállnia. A Covid-19 megbetegedés azt eredményezte, amit eddig csak a katasztrófa filmekben láttunk. A járvány szinte az egész világon lelassította az életet. Sok országban törölték a társasági, kulturális és sporteseményeket. A városok központjai elnéptelenedtek. Az emberek otthon ülnek és várják, mi lesz tovább. A szigorú előírásoknak megvan a jelentőségük, nem kell őket alulértékelni. Vannak azonban olyan tevékenységek, melyek továbbra is lehetővé teszik, hogy mélyen lélegezzünk és mindezt szájmaszk nélkül. Az egyik ilyen lehetőség a kerékpározás.

Lehetőségekhez mérten mozogjunk, kerékpározzunk. A kerékpározás nagyszerű csoportosan, de nem veszít varázsából akkor sem, ha valaki egyedül bringázik.

5 JAVASLAT BRINGÁRA

1. Magányos kerékpáros

Egyedül, vagy családtagjával kerékpározzon. Legjobb erdőben vagy olyan helyeken, ahol a lehető legkevesebb ember van. Ez most nem alkalmas idő csoportos bringázásokra.

2. Kerékpározzon egyedül és ne számítson segítségre

Óvatosan bringázzon. Az egészségügyi dolgozók maximálisan meg vannak terhelve. Ezenkívül a jelenlegi mozgáskorlátozások mellett a Covid-19 terjedésének legkockázatosabb helyei. Tehát ez az idő a „nagyfiús” bringázásra tényleg nem alkalmas.

Ezenfelül legyen Önnél pótabroncs, esetleg ragasztó szett és alap szerszámkészlet, pumpa. Ha mindenképp segítségre lenne szüksége, vigyen magával szájmaszkot vagy kendőt. Hasznos lehet a kerékpáros nyakvédő is.

3. Egészségére!

Ne feledkezzen meg a rendszeres ivásról. A kerékpáros termopalack néhány óra hosszig megtartja az innivaló hőmérsékletét. Szedjen vitaminokat, de ügyeljen a felesleges túladagolásra. A körülbelül 10 mg szerves cink csökkenti a vírusos fertőzések kockázatát, legjobb reggel éhgyomorra bevenni. Természetesen a jól ismert C-vitamin (250-500mg) és szelén (0,05g) is a hatásos kiegészítők közé tartozik.

A vitamin és ásványi anyag forrásokat elsősorban a táplálékban keresse. A test elsősorban a természetes forrásokat tudja felhasználni – tehát a gyümölcsből és zöldségből. Ne feledjük, hogy a korlátozások ellenére is szükséges némi időt a friss levegőn tölteni és szükségünk van a napsugarakra a D-vitamin termelése érdekében.

 4. Jól öltözzön fel

Funkcionális póló, mely elvezeti az izzadságot és szárazon tartja. Kerékpáros köpeny, mely véd az esőtől és széltől. Sapka és sál. Főleg most fontos megfelelően felöltözni és elkerülni a megfázást, hogy a felelőtlen személyek ne nehezítsék még jobban az egészségügyi rendszert.

5. Hallgasson a testére!

Gondoljon arra, hogy fel akar töltődni és nem lemerülni. Most tényleg nem kell erőltetni az intenzívebb edzéseket. Legalábbis fontolja meg őket, ugyanis a túlterhelés is stresszt okozhat, ami növeli a megbetegedés lehetőségét. A magas intenzitású tréning során az immunrendszer néhány órára legyengül és így növekedik a felső légúti vírusos megbetegedések kockázata.