7 tipp arra, hogyan ne veszítse el a motivációt az edzéshez az átmeneti időszakban

Tag-ek:
7 tipp arra, hogyan ne veszítse el a motivációt az edzéshez az átmeneti időszakban>

A kerékpáros főszezon lassan a végéhez közelít. A szép és meleg napok lassan már a múlté, és egyre korábban sötétedik. Én személy szerint a késő őszi és téli hónapokat „a kerékpárosok sötét korszakának” is nevezem. Hogy miképpen motiválja magát az edzésre a szezon ezen időszakaszában, olvassa el a következő bejegyzést.      

Az utóbbi években a késő őszi vagy téli szezon valamilyen oknál fogva elkezdett zavarni. Ez főként azért lehet, mert a tél már régóta nem felel meg, figyelembe véve az időjárást, annak az évszaknak, amelynek a nevét viseli. A havat, a napsütést és a fagyot gyakran havas eső, köd, eső váltja fel és vannak olyan napok vagy hetek, amikor a napot csak képen látjuk. Ráadásul a versenyek még a láthatáron sincsenek, így a motivációt az edzéshez az ember valamivel nehezebben találja meg. Ami esetleg segíthet Önnek, ezekből a tippekből megtudhatja.

1. Találjon magának egy edzőt

Ha Ön a kerékpárosok sikerorientált csoportjába tartozik, és rendszeresen részt vesz kerékpáros versenyeken és eseményeken, akkor egy edző keresése ideális megoldás lesz. A szezon lepörgése után az ember hajlamos lelassulni vagy kihagyni az edzéseket. Egy ideig nem is olyan rossz, de ha túlzásba viszi, igencsak nehéz lesz visszazökkenni az edzésekbe. Ráadásul a hobbiversenyzők hajlamosak mindig ugyanazt az edzést végig ugyanolyan intenzitással lenyomni, és egy ilyen a rutin eléggé unalmassá válhat az év folyamán. 

Egészen új élményt és szikrát adhat egy tapasztalt edző irányítása alatt végzett edzés, aki értelmet ad az edzéstervének, ami gyors és pozitív hatással bír a napja időbeosztására és magára a teljesítményre is.

2. Bringázzon egy társsal vagy csoportosan

Ha azon kerékpárosok közé tartozik, akiknek nincsenek versenyzői törekvéseik, és edzőre sincs szükségük, akkor jó ötlet, ha egy hasonlóan gondolkodó haverral edz, vagy csatlakozik egy hasonló kondícióban lévő „bringásokból” álló csoporthoz. A hosszabb állóképességet igénylő edzések gyorsabban telnek, ha van kivel közben szóba elegyedni. Ezzel szemben az intenzívebb edzések során kihívás vagy challenge elé állíthatja magát. Például, hogy ki lesz az első a dombon, és ebben az esetben biztosan jobban „megtolja”, mintha egyedül tekerne.

3. „Taposson végig“ egy STRAVA szegmensen

A modern kerékpáros alkalmazások igazán menő funkciókat kínálnak. Az egyik ilyen funkció a strava alkalmazás szegmensei, amelyeket letölthet a kerékpáros számítógépére, és „élőben” tekerheti le őket. Ez az alkalmazás engem is elkapott, és gyakran azon kapom magam, hogy az intervallumedzések során egy-egy szegmens csipogása után úgy „hajtok”, mintha egy versenyen lennék. 

Amikor a többi csatalovat akarom legyőzni a ranglistán, akkor egy ilyen edzésen rendesen túlteszek magamon. Azt hiszem, ez is az egyik olyan lehetőség, amely motiválhat. Persze, ebben az átmeneti időszakban se vigyük túlzásba a szegmenseket, mert az edzés nem annyira az intervallumedzésről szól. De itt-ott nem árt felpörgetni a motort, és egy jót szórakozni. 

4. Vegyen valami újat      

Egy másik dolog, ami szerintem minden kerékpárost boldoggá és motiválttá tehet az edzésre, az egy új cucc vásárlása a bringához. Akár a felszerelésbe, akár a ruházatba fektet, a következő menetet mindig szívrepesve fogja várni. Például nemrég rendeltem néhány érdekes ruhadarabot a Holokolótól, amelyeket én is tesztelek, így még a rosszabb körülmények között is indulásra sarkallnak.

5. Kerülje a sztereotípiákat

Ideális, ha több kerékpározási stílushoz illő kerékpárja van. Akár több tevékenységet is végezhet felváltva. Így minden nap valami máson tekerhet vagy edzhet, és az edzésterve máris új irányt vesz. Próbálja ki, hogy az egyik nap országúton, a másikon terepen, vagy esetleg gravel-on teker. Ezután menjen el futni vagy tornázzon egyet a „konditeremben”. Minden szabadtéri tevékenységnél keressen változatos útvonalakat, és minden nap ne csinálja ugyanazt. 

6. Próbálja ki a kerékpáros – gasztro – turizmust

Ha még nem próbálta ki a kerékpározásnak ezt a sportágát, csak javasolni tudom. Legutóbb egy fantasztikus 100 km-es edzést csináltam apámmal 2000 m szintemelkedéssel ebben a kerékpáros stílusban. Az ilyen jellegű kerékpározás elve nagyon egyszerű. A tekerés során olyan útvonalat választ, amelynek a legmagasabb pontján van egy büfé. Amikor eléri ezt a csúcsot, akkor bedob valamilyen helyi specialitást

Egy különleges edzés keretén belül felmásztunk a Sitno csúcsára a Štiavnické vrchy hegységben, és a káposztaleves remek jutalom volt a kemény emelkedő után. Természetesen, hogy még több öröme legyen egy ilyen kirándulásból, válasszon hozzá kellemesebb időjárást.

7. Tűzzön ki célt

És végül, ami a legfontosabb. Egyértelmű, hogy még a legnagyobb hobbi bringás vagy az a hölgy, aki a tűzpiros Libertyvel teker a boltba, sem „bringázik” céltalanul. Ezért úgy gondolom, hogy a motiváció egyik legjobb formája, az egész évet beleértve, valamilyen kihívás - challenge. Legyen szó akár a fizikai erőnléte javításáról, az egészségi állapota megerősítéséről, a fogyásról, az everesting-ről, a versenyen való részvételről vagy a kilométerek megtételéről, mindenekelőtt örömmel és mosollyal az arcán tekerjen. Végül is, még Eddy Merckx, a Kannibál is azt mondta: „Tekerj olyan sokat vagy keveset, és olyan hosszú vagy rövid ideig, ahogy érzed. Csak tekerj.”

Remélem, hogy ezzel a cikkel motiváltam Önt, és ezeknek a tippeknek hála a „sötét kerékpáros szezon” gyorsabban fog telni. Éljen a sport!