5 TIPP, AMELYEK SEGÍTSÉGÉVEL FELKÉSZÜLHET AZ ELSŐ VERSENYÉRE

Tag-ek:
5 TIPP, AMELYEK SEGÍTSÉGÉVEL FELKÉSZÜLHET AZ ELSŐ VERSENYÉRE>

VÁLASSZON MEGFELELŐ KATEGÓRIÁT

Akár az országúti vagy a hegyi kerékpározás elkötelezettje, ha az első versenyén töpreng, elsősorban szükséges a megfelelő kategória kiválasztása. Ha a csúcsformában lévő „öregek” közé tartozik, aki évente 10 ezer vagy több kilométert tesz meg és emellett még rendszeresen versenyezni is szeretne, indokolt a helyi kerékpáros szervezettől versenyengedélyt (licence) kérni. Ezzel a versenyengedéllyel aztán a saját korkategóriájában részt vehet a versenyeken. Viszont, ha kevesebbet teker, de a versenyzés mégis a szívügye, akkor van egy másik lehetősége, az úgynevezett „kerékpáros maratonok”. Itt csak ki kell választani az Önnek megfelelő versenyt, bejelentkezni és már mehet is versenyezni. 

VÁLASSZON MEGFELELŐ ÚTVONALAT

Egy kerékpáros maratonon belül általában több útvonal közül lehet választani. Az útvonalakat nehézség szerint osztják el a kevésbé igényesektől az olyan útvonalakig, amelyek a profikon is kifognak. Ezért soha ne becsülje túl a képességeit, és válasszon olyan útvonalat, amelynek paraméterei sokban hasonlítanak a szokásos edzési útvonalához.  

A FELKÉSZÜLÉST KÖVETŐEN FOKOZZA AZ ERŐKIFEJTÉST

A kerékpáros versenyek hangulata nagyon sajátos. A rajthoz különböző teljesítőképességű kerékpárosokkal áll fel. A rajt után, ahogyan azt a kerékpáros szlengben nevezik őket, a „sprinterek” indulnak, ezekután választódnak ki a versenyzők teljesítménycsoportjai. Annak érdekében, hogy túléljen egy ilyen kiválasztódást, és elkapjon egy, az Önéhez hasonló teljesítménycsoportot, be kell vonni azokat a gyakori edzési egységeket, amelyek során a laktátküszöb (FTP) feletti fejlődésre koncentrál. Aki úgy edz, hogy nem kíséri figyelemmel a szívfrekvenciát és a teljesítményt, azok számára ez az a határ, amikor az erőkifejtés és a felgyorsult légzés miatt már beszélni sem képes.

ÉTEL ÉS FOLYADÉKBEVITEL A VERSENYEK SORÁN

Amikor a versenyhajrában maximálisan odateszi magát, megtörténhet, hogy az adrenalin és endorfin hatása miatt egyszerűen elfelejt enni és inni. Ennél rosszabb nem is történhetne Önnel egy verseny alatt, mert körülbelül egy órányi maximális erőkifejtés után elfogy a glikogén, aminek a hatására a szervezete „kikapcsolhat”. A továbbiakban csak vánszorogna a versenyzők után vagy azonnal abbahagyhatja a versenyt. Mivel a verseny során teljes erejéből tapossa a pedált, elég nagy gondot jelent valamilyen szilárd táplálék bevitele. Ezért is javaslom, hogy vigyen magával energiazselét, amelyet csak a szájába nyom és utána ihat rá vizet, ilyen módon kiválóan feltölti Önt üzemanyaggal, hogy csúcsteljesítményt nyújthasson. A zselét, javaslom, hogy a teljesítmény nyújtása közben fogyassza óránként és csakis tiszta vizet igyon utána. Ami a folyadékbevitelt illeti - igyon az egyéni igényei szerint. Az egyik palackban vigyen magával izotonikus italt és a másikban pedig tiszta vizet. A Holokolo weboldalán kiváló minőségű zseléket és italokat talál a Powerbar cégtől, amelyeket a versenyek során magam is használok. 

NE FELEDKEZZEN MEG AZ ALAPVETŐ KARBANTARTÁSRÓL

Ha nincs versenyengedélye és mechanikus járművel rendelkezik vagy terepen hegyi biciklivel versenyez, ne feledkezzen meg az alapfelszerelésről. Mindig jól jönnek a többfunkciós kulcsok, a kerékbelső, a CO2 és a gumiemelő. Meghibásodás esetén egyértelmű, hogy valószínűleg nem nyeri meg a versenyt, de még mindig jobb befejezni a versenyt és színvonalas edzésként felfogni, mint valahol az erdőben lődörögni vagy lézengeni a „gyűjtőben”.

Jelenleg a kerékpáros akciók „teli zsákja kiszakadt” és csak az Ön döntésén múlik, hogy melyiknek vág neki. Bízunk benne, hogy ez a cikk segítséget nyújt az első versenyéhez való felkészülésben. Végül, de nem utolsó sorban, tartsa észben, hogy: „Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel!”