Zwift – a téli időszak kiváló segédeszköze

Tag-ek:
Zwift – a téli időszak kiváló segédeszköze>

Mi az a Zwift?

A Zwift egy számítógépes játékhoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a smart trainerhez csatlakoztassa a számítógépet, a táblagépet, a telefont vagy az okostévét. Ez lehetővé teszi, hogy virtuális környezetben tekerhessen más kerékpárosokkal, így enyhítve a téli szezon tétlenségét.

A virtuális világban megtett hagyományos túrákon kívül a Zwiften belül versenyezhet a többi kerékpárossal is. Hozzáférhet a professzionális edzők által készített edzéstervekhez is, amelyeket csoportosan is végezhet olyan versenyzőkkel, akik azonos intenzitással edzenek az Ön FTP* százaléka alapján. 

*FTP - Functional Threshold Power, a jelentése funkcionális teljesítményküszöb. A meghatározása szerint ez az a maximális lehetséges átlagos teljesítmény, amellyel a kerékpáros egy órán keresztül képes haladni.

Milyen helyeken tekerhet a Zwift-ben?

Kilenc térkép érhető el a Zwift-ben: Watopia hatalmas alaptérképe, London, New York, Richmond, Harrogate és Innsbruck kisebb térképei. A közelmúltban több újdonsággal is bővült a Zwift világa, az útvonalak már elérhetőek Franciaországban, Párizsban és a legutóbbi hely a Makuri-szigetek.

Míg a richmondi és innsbrucki útvonalak a 2015-ös és 2018-as országúti világbajnokság pályáinak másolatai, a Watopia pedig egy kitalált világ, amelyet valahol a Salamon-szigeteken lévő helyek szerint készítettek el. A New York-i főként a Central Parkban található útvonalakra épít. Franciaország térképét már nagyon várták, mivel a rettegett Mont Ventoux virtuális szakaszát tartalmazza, míg Párizs a Tour de France utolsó szakaszának híres befutó körútjának a laza útvonala.

Májusban a Zwift kiadott egy új térképet Makuri Islands néven, különböző típusú utakkal az egyenes és kanyargós utakat, földutakat és a macskaköveket is beleértve, ahol a bringások a zöld mezőkön és misztikus lényekkel teli erdőn át tekerhetnek, megcsodálhatják a cseresznyevirágokat és a templomokat.

Mennyibe kerül a Zwift?

Hát nincs ingyen. A Zwift 14,99 €-ba kerül havonta, aminek az előfizetése bármikor lemondható. Még csak nem is kell elköteleznie magát - mert minden új tag számára hétnapos ingyenes próbaverzió áll rendelkezésre.

 

Milyen felszerelésre van szüksége a Zwifthez?

Nyilvánvaló, hogyha a Zwiftet szeretné használni, szüksége van egy smart trainerre. A Wahoo vagy a Tacx márkák kifejezetten jó választásnak tűnnek. Ezek az edzőbiciklik általában közvetlen meghajtással, beépített teljesítménymérővel és változtatható ellenállással rendelkeznek. A trainerek mérik a teljesítményét, majd elküldik ezeket az adatokat a Zwiftbe, hogy az Ön virtuális bringását azok alapján mozgassa. A smart trainerek változtatható ellenállása azt is lehetővé teszi, hogy úgy érezze, mintha valóban az online világban vezetne, így, ha felfelé halad a képernyőn, az ellenállás nő, ha pedig lefelé megy, akkor csökken. A smart trainerekről a már készülő, következő cikkünkben olvashat részletesebben.

 

Ami a ruházatot illeti, a benti edzéshez minél kevesebb réteget javasolnék. Én a hagyományos kerékpáros rövidnadrágot viselem egy minőségi betéttel, hogy ne fájjon a fenekem. A benti ruházat másik részeként könnyű funkcionális pólót veszek fel, amely kiválóan elvezeti az izzadtságot. Mivel a beltéri edzések egyre népszerűbbé válnak, egyes márkák már kifejezetten a trainerre tervezett kerékpáros ruházatot fejlesztettek ki. Főleg azért különlegesek, mert nagyon vékony, könnyű és légáteresztő alapanyagokból készülnek. Például a rövidnadrág 80 %-a hálóból is készülhet, ami kiváló szellőzést biztosít. 

A négy fal közötti edzés során sokkal többet izzad az ember, ezért nagyon sokat segít egy szellős és könnyű póló. A ruházaton kívül a beltéri edzések további felszereléseként a trainer alá való speciális alátétet használnak, amely nemcsak elnyeli az izzadságot, hanem csillapítja az általa keltett rezgéseket és zajt is. Az alátét remek segédeszköz főleg társas lakóházakban.

Ne felejtsen el kéznél tartani egy törülközőt, mert garantáltan sokat fog izzadni és a szemébe folyó izzadság sem éppen kellemes. És végül, de nem utolsósorban, mindenképpen szüksége lesz egy ventilátorra.

Milyen dolgokra képes a Zwift?

Valószínűleg leginkább a Zwift workout módja és az ún. „group rides” fogják érdekelni. A group ride módban minden kerékpáros ugyanazon a szinten edz - az FTP százalékuk alapján. Az alkalmazásnak természetesen közösségi oldal jellege is van, így barátokat vehet fel, közös utakat szervezhet velük. További funkciója, hogy számos edzésből válogathat. Kipróbálhatja az FTP tesztet és az egyéni edzéseket az idő vagy az edzéstípus alapján.

A bajnokságok egy teljesen különálló részét képezik. Igen! A Zwiftben különféle eseményeken versenyezhet. A Zwift versenyeit vagy a főmenü képernyőjén a játék kezdete előtt vagy a hozzájuk tartozó alkalmazásban teszik közzé. Természetesen versenykategóriák is vannak, amelyek az Ön FTP-je alapján:

A: 4,0 w/kg FTP vagy magasabb

B: 3,2 w/kg – 4,0 w/kg FTP

C: 2,5 w/kg – 3,2 w/kg FTP

D: Kevesebb, mint 2,5 w/kg FTP

A legnagyobb újdonság a Zwift világbajnokság, ahol részt vehet a bevezető szakaszokon és kvalifikálhatja magát a Zwift e-világbajnokságra.

Én már a harmadik szezonban használom a Zwiftet, ami éppen a téli időszakban remek és szórakoztató segítőtárs a kondi fenntartásában. A Zwiftben számos bajnokságot, versenyt, edzésmódot kipróbáltam.  A Zwift is a presztízsre épít, például gyakran lehet edzeni neves kerékpárosokkal, én Mathieu van der Poellel tekertem együtt egy group ride-ban. Leginkább az a Tour de Zwift maradt meg az emlékezetemben, amikor a bajnokság minden szakaszában részt vettem, amit egy kisebb Tour de France-ként éltem meg. Télen soha nem veszem elő az országútit, nem szeretem a hideget, egyszerűen nem jön be. De éppen a Zwiftnek köszönhetően megtaláltam az edzőterem remek alternatíváját.