Edzőgépek a beltéri kerékpározáshoz

Tag-ek:
Edzőgépek a beltéri kerékpározáshoz>

A beltéri kerékpározásról az a hír járja, hogy elviselhetetlenül unalmas. Őrültségnek tűnhet még a gondolata is annak, hogy a falat bámulva a szobabiciklin tekerjen némi kondíció fenntartása céljából. A smart trainerek és az interaktív, külső féltől származó alkalmazások felbukkanásával a beltéri edzések népszerűsége megnőtt, amelyek sokkal egyszerűbbek, és ami a lényeg, sokkal szórakoztatóbbak. Ha egy edzőgépbe szeretne befektetni, akkor éppen a megfelelő cikket olvassa. 

Mi az az smart trainer?

A smart trainerek valójában interaktív edzőbiciklik, amelyek a beltéri kerékpározást olyan alkalmazásokkal kötik össze, mint a Zwift, a TrainerRoad vagy a Rouvy, amelyek vezérlik az edzőgép nehézségi fokait a dombokat, a szelet és egyéb tekerési körülményeket szimulálva. Ezek az alkalmazások a teljesítményalapú szakaszos edzésgyakorlatain is végigvezethetik, emellett az ellenállást automatikusan úgy állítják be, hogy a kívánt edzési zónában maradjon. Ezzel a témával a Zwift - a téli időszak kiváló segédeszköze című cikkemben foglalkoztam részletesebben.

A jelenlegi smart trainerek úgy működnek, hogy okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken keresztül egy harmadik féltől származó alkalmazással kommunikálnak ANT+ vagy Bluetooth vezeték nélküli frekvencián. Bonyolultan hangzik, de a legtöbb ilyen trainer és alkalmazás egy gombnyomásra automatikusan megtalálható és csatlakoztatható, így a gyakorlatban ez általában nagyon egyszerű.

Kerekes vagy direct drive görgő?

A smart trainereknek két fő típusa van: a hátsókerék befogatású és a közvetlen meghajtású.

Hátsókerék befogatású intelligens trainerek

A hátsókerék befogatású smart trainerek a hagyományos „buta” szobabiciklik elvén működnek – a hátsó kereket befogatja a tartóba és a kerék forgódobon pörög. Ez a forgódob egy ellenállóegységhez csatlakozik, amely az Ön által kiválasztott hardverrel kommunikál és az alkalmazás szabályozza az ellenállást, amelyet a keréken keresztül érez. Általában ezek a legolcsóbb típusú smart trainerek, amelyek viszont az abroncsok kopását okozhatják (bár léteznek speciális gumiabroncsok, amelyek enyhítik ezt a problémát), így ezek a legzajosabb típusú trainerek közé tartoznak. A következő hátrányuk a teljesítménymérés, ami mindent összevetve kevésbé pontos, és gyakran a kerékpáros élmény sem olyan jó, mint a közvetlen meghajtású trainereknél. 

Közvetlen meghajtású trainer

A közvetlen meghajtású trainereknél le kell venni a hátsó kereket, majd a kerékpárt szabványos kazetta és tengely segítségével kell hozzá csatlakoztatni. Nehezebbek és drágábbak, mint a kerekes trainerek, de az árak egyre versenyképesebbek és számos előnnyel járnak.

Ezenfelül nyilvánvalóan csendesebbek – mivel a hátsó gumi nem kopik – sokkal valósághűbb kerékpáros élményt nyújtanak. Általában funkciókban is sokkal gazdagabbak és pontosabbak, mint a kerekes változatok, főleg, ami a teljesítmény mérését illeti. Az árfekvés természetesen mindig is fontos szempont. 

Személy szerint én egy olcsó kerekes smart tarinert javaslok a szokványos, buta (azaz a nem okos) trainer helyett, mert a változó ellenállás- és teljesítménymérés lehetőségei által kihasználhatja a virtuális világok és a Zwift-edzések előnyeit. És bankot sem kell rabolnia, hogy belevághasson. Én a Tacx Flow Smartot választottam 239 €-ért, amely komoly specifikációt kínál a kezdők számára, könnyen beállítható és használható, emellett remek áron kiváló teljesítményt nyújt.

Számos közvetlen meghajtású trainer közül lehet választani különféle árkategóriákban, de a legjobbak általában 700 Eurónál kezdődnek. Ha többet szán rá, akkor az ellenálláskorlát javul, valamint a dombok szimulációja, a teljesítmény pontossága és a kerékpáros élmény is. A leghíresebb márkák közé a Tacx, a Garmin, az Elite és a Wahoo tartozik.

Természetesen a trainerhez különféle kellékek is kellenek, íme, a legjobb tippjeim:

 - Sporttörülköző

- Nagy vizespalackok

- Alátét vagy valami, ami megóvja a padlót

- Könnyű, minőségi ruházat, amely jól elvezeti az izzadtságot

- Ventilátor