SÍFUTÁS: Miért, hol és hogyan vágjon bele?>

A sífutás az egyike a kedvenc téli tevékenységeimnek. Még a kerékpározás előtt versenyszerűen űztem ezt a csodálatos sportot. Ma már a téli felkészítő edzéseim elengedhetetlen része. Ha érdekli, hogy miért tartozik a sífutás a bringások téli felkészülésének a CSÚCS sportjai közé, ha tudni szeretné, hogy hol és hogyan fogjon hozzá és hogyan kell hozzá megfelelően felöltözni, akkor jó helyen jár.

Jelenleg a sífutás nagy népszerűségnek örvend 

Az utóbbi években feltűnt, hogy egyre több ember vonzódik a sífutás iránt. A sífutó iskolák zsúfolásig megteltek és a pályákon is rengeteg, különféle szinten teljesítő sífutó jelent meg. Szerintem ehhez a járvány is jelentősen hozzájárult, de sok sportoló azt is tapasztalta, hogy sífutó léceken fejleszthető a fizikai állapot, és egyúttal gyönyörű helyeket járhat be a természet lágy ölén, aminek én személy szerint sokkal nagyobb értelmét látom, mint például a sílesiklásnak: az egyik dombra fel, a másikról le, majd gyakran végtelen sorokban kell várakozni a felvonóra.  

Kihívást jelentő sportág

A sífutás joggal tartozik a legnehezebb sportágak közé. Akik professzionális szinten űzik ezt a sportot, hihetetlen erőnléti paraméterekkel rendelkeznek. Ennek élő példája a norvég sífutó, Bjorn Dahle, aki a legnagyobb dicsősége idején elérte a 96 ml/kg Vo2max-ot, ami szerintem szinte elképzelhetetlen. Összehasonlításképpen, Lance Armstrongnál a legjobb formájában is csak 84 ml/kg-ot mértek. 

Miért is van ez így?  

A sífutásnál az izomcsoportok széles skáláját vonjuk be, ezáltal természetesen az anyagcserének (szív, vérkeringés, tüdő) is magasabb szinten kell működnie. Így az egyes technikák kiváló kondíciót, tökéletes mozgáskoordinációt és stabilitást igényelnek a sportolóktól. 

Milyen technikákat ismerünk?

A sífutó léceken kétfajta technikával mozoghat, a „klasszikussal” vagy a „skating-gel”. 

KLASSZIKUS TECHNIKA – az emberi test számára legegyszerűbb mozgáson (a futáson) alapul. Ez az abszolút kezdők számára megfelelő technika. A klasszikus technika azok számára is megfelelő, akik gyengébb vagy egyáltalán semmilyen kondícióval sem rendelkeznek, mert, ha már nem bírja a futást, ennél lépésben is haladhat, ami a skating technikánál nem lehetséges.   

A klasszikus technikához szükséges felszerelés – Ehhez a stílushoz speciális felszerelés szükséges. A síléc pikkelyekkel, kötéssel rendelkezik vagy mászóviasz szükséges. A sífutóbot hossza az Ön magassága x 0,85 és a sífutócipő bokamerevítővel vagy anélkül.

SKATING TECHNIKA – vagy más néven a korcsolyázó technika, ami a kondíció, stabilitás és mozgáskoordináció szempontjából igényesebb. Viszont jelenleg ez a legnépszerűbb technika. Ennél a technikánál a síléceken korcsolyázó mozdulatokkal haladunk, amihez szinkronizált karmozgás társul. Ha rögtön a skating-gel szeretné kezdeni, akkor mindenképpen javasolnám, hogy vegyen részt egy síiskola óráin, ahol az oktatók a helyes irányba terelik. Természetesen, ha ezzel a technikával szeretné kezdeni, szükséges, hogy legyen egyfajta alapkondíciója.  

A skatinghez szükséges felszerelés – ennél is szükség lesz speciális sima talpú sílécekre, síbotokra (az Ön magassága x 0,90) és bokamerevítős sícipőkre.    

Melyik technikával érdemes kezdeni?

Ha Ön abszolút kezdő és a sífutólécen még az alap testtartást sem tudja, akkor mindenképpen a klasszikus technikát ajánlom, ami sokkal természetesebb és emellett egyszerűbb mozgáselemeket fog elsajátítani, amelyek leegyszerűsítik és zökkenőmentessé teszik a skating-re való átmenetet. Persze, kezdheti a skating-gel, ami sokkal bonyolultabb és nehezebb.

A kerékpáros számára a skating a legjobb

Az edzés hatékonyságát tekintve a skating technika inkább kerékpárosok számára alkalmas, mert a láb korcsolyázó mozdulatainál ugyanazok az izomcsoportok vesznek részt, mint a kerékpározásnál. 

És mi a helyzet az öltözékkel?

Mivel ez egy téli sport és ha beüt a zimankó, fontos, hogy megfelelően legyünk felöltözve. A téli kerékpározáshoz hasonlóan ennél is rétegezni kell a ruházatot, bár ez különböző tényezőktől függ. Ezért az edzés intenzitása, az időjárási körülmények és az ember saját szívóssága alapján válasszon ruházatot. Az intenzívebben és gyakrabban sportoló sífutók közé tartozom, különböző időjárási körülmények között edzek, ezért az alábbiak szerint öltözködöm és rétegzek:

  • Felsőtest: UYN evolutyon termo alsónemű réteg, hőszigetelő és védőrétegként a klubunk kabátját viselem, amely a CASTELLI PERFETO ROS kabát hasonmása, amelynek a hőtartománya + 5 foktól + 15 fokig terjed. Ha kevésbé intenzív edzést tartok és a hőmérséklet -10 °C körüli, akkor másik harmadik rétegként a SANTINI VEGA XTREME kabátot választom.  
  • Alsó testrészek: nekem is, mint minden kerékpárosnak rengeteg minőségi téli nadrágom van, amelyek kerékpáros betéttel rendelkeznek, viszont ezeket a sífutáshoz nem használom, ugyanis futás közben olyan, mintha pelenkát viselnék. Bár sok olyan kerékpárossal találkoztam már, akiknek ez megfelel, ők így edzenek. Nekem nem okoz gondot, ígyhát az alsó testrészeimet is rétegezem és erre a termoalsónadrágot választottam, amelyen az érzékeny részeket és a térdeket egy membrán óvja a széltől és a nedvességtől. Második rétegként egy rugalmas kompressziós membrán nélküli nadrágot hordok. Ha kevésbé intenzív edzést tartok, vagy rossz időben edzek, akkor olyan nadrágot választok, aminek az elülső részében teljes egészében membrán van, és kevésbé feszesebb és vastagabb. Ez esetben alsónadrágot már nem veszek fel. 
  • Zokni – mivel versenycipőben futok, ami karbonból készült, és ennél már nem szükséges annyira hangsúlyozni a hőkomfortot, ezért az UYN BIKING AERO WINTER zoknit választom, amelyben egyáltalán nem fáznak a lábaim sem a hosszú, sem a kevésbé intenzív edzések során. 
  • Sapka – a fejfedő kiválasztása nagyon fontos, mert bár ez egy paradoxon, az embernél a legtöbb hő a fejénél távozik. Összefutottam már olyan „ínyencekkel” is, akik sapka nélkül, vagy csak fejpántban sífutottak, ami a részemről ki van zárva. A fejfedőt az edzés intenzitása alapján kell kiválasztani. Az sem jó, ha a fej túlzottan megizzad, de az sem, ha túl vékony a sapka. A sapka kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a gumiszalag kellően vastag legyen, és az egész fülét eltakarja. Régebben a helytelen sapkaválasztás miatt megesett, hogy a füleim lefagytak és az edzést idő előtt be kellett fejeznem.  
  • Kesztyű – a sífutólécen a felsőtestét is megmozgatja, ezáltal nem szükséges, hogy a kesztyű bírja az extrém hideget, ugyanis a kezek is eléggé átmelegszenek, de ha extrém vastag kesztyűt húz, akkor a kezei megizzadhatnak + nehezebben fogja kezelni a síbotok csuklószíjait.
  • Csősál, nyaksál – ennél a sportnál ez a ruházati kiegészítő a felszerelés szerves részét alkotja, ugyanis ereszkedéskor a bringázáshoz hasonlóan akár 50 km/h sebességgel is haladhat és ha a szél megfújja a torkát vagy a nyálkahártyáját, a megfázást nem fogja elkerülni. Ráadásul a csősál többfunkciós, mert, ha esetleg valamilyen oknál fogva úgy adódik, hogy a szél a sapkám alá fúj, akkor felhúzom és eltakarja a torkomat és a füleimet is.
  • A szemüveg – ennél a sportnál több okból is szükséges. Amikor süt a nap, a hó a napsugarakat jobban visszaveri, ezért kell védeni a látásunkat az UV-sugárzástól. A rendkívül hideg napokon szemüveg nélkül a szó szoros értelmében azt fogja érezni, hogy megfagynak a szemei, ami szintén nem kellemes. Ha edzés közben hófújás van és nincs szemüvege, az szintén emberkínzás, ugyanis a sífutás sebességénél a hópelyhek apró tűkké változnak, amelyek a szemet szurkálják, emellett a láthatóság ilyen időjárásban szinte a nullával egyenlő. Ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő szemüvegválasztás. Ideálisak, amelyeknek cserélhető a lencséje, de ha nem akaródzik a szemüveglencséket cserélgetnie, akkor a  fotokromatikus lencsével ellátott szemüvegeket javaslom. 

    Remélem, a cikkem megnyerte a tetszését és a téli felkészítő edzéspalettáját színesíteni fogja ezzel a sporttal is. Mindent bele és éljen a sport!